BOLNICA VRAĆENA GRAĐANIMA

Ponovo moguće posjete pacijentima: Srušen još jedan simbol Sebijine strahovlade u KCUS-u

Već od danas moguće posjete hospitaliziranim pacijentima

KCUS: S kapije skinuti lanci. N. Šaljić / Avaz

Danijal Hadzovic

11.12.2023

Vršilac dužnosti generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Alen Pilav saopćio je da će u ovoj zdravstvenoj ustanovi ponovo biti moguće posjete hospitaliziranim pacijentima.

Pogađalo pacijente

- I prije imenovanja za v. d. generalnog direktora bio sam upoznat s prigovorima građana na zabranu posjeta hospitaliziranim pacijentima u KCUS-u. Upravo zbog toga sam odmah nakon imenovanja pokrenuo proceduru za odobrenje posjeta. Ne želim ulaziti u propitivanje opravdanosti dosadašnje zabrane posjeta, ali smatram da nije ispravno da KCUS bude jedina bolnica koja ne odobrava posjete - naveo je Pilav.

Istakao je da, nakon što su ispoštovali sve procedure i uvidjeli da ne postoje prepreke, odlučili su da vrate mogućnost posjeta.

- Stoga mi je veliko zadovoljstvo da informiram građane da već od ponedjeljka (danas, op.a.) mogu posjetiti članove porodice i prijatelje koji leže u KCUS-u. Na internet-stranici KCUS-a ćete pronaći sve detalje u vezi s terminima posjeta, maksimalnim brojem posjetilaca, vremenom zadržavanja i drugim procedurama kojih se posjetioci moraju pridržavati. Posjete će se za sada odvijati u terminu od 15 do 16 sati, ali već radimo na tome da se reguliranje posjeta modernizira po uzoru na sisteme koji se uspješno primjenjuju u drugim kliničkim centrima u svijetu, a koji olakšavaju odvijanje posjeta kako za pacijente tako i za uposlenike i posjetioce. Posjete su dobre ne samo za pacijente već i za njihove porodice koje se brinu za njihovo zdravlje i život - istakao je Pilav.

Pilav: Vraća KCUS građanima. Facebook

Naglašava da je zabrana posjeta posebno pogađala teško oboljele pacijente i njihovu rodbinu.

- Mnogi od njih su u KCUS-u provodili svoje posljednje dane i sate, bez mogućnosti da se vide s najbližima i da se s njima oproste. S obzirom na osjetljivost ove kategorije, posjete pacijentima u terminalnoj fazi neće biti vremenski ograničene, ali se dozvoljavaju isključivo članovima uže porodice. Opravdanje za zabranu posjeta ne može biti to da nemamo dovoljan broj medicinskog osoblja i osoba koje održavaju higijenu. Štednja ne smije biti važnija od dobrobiti pacijenata. Na ovaj način dodatno otvaramo KCUS, jer naš zadatak je da budemo na usluzi građanima, a ne da se od njih krijemo i zatvaramo - zaključio je Pilav.

Velike promjene

Pilav već u startu najavljuje velike promjene u vođenju ove institucije u odnosu na to kako je njome upravljala Sebija Izetbegović.

Podsjetimo, jedan od prvih poteza koje je Pilav povukao na poziciji direktora bilo je presijecanje varova i lanaca te otvaranje kapije, a koja je u ovoj zdravstvenoj ustanovi do tada bila zatvorena. Ljekari i medicinske sestre koji su gledali taj proces aplauzom su nagradili one koji su otvorili vrata.

Izetbegović: Kraj bahatosti. Facebook

A upravo ta slika je najbolji pokazatelj načina na koji je ovom institucijom godinama upravljala Sebija Izetbegović, praveći od KCUS-a zatvoreni kazamat kojim diktatorski upravlja.

Pljuvanje zaštitara

Sindikat radnika u zdravstvu objavio je prije nekoliko dana da je bivša direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović verbalno napala i pljunula zaštitara zato što joj nije dozvolio da uđe na kapiju KCUS-a koja je namijenjena za ulaz dostavnih vozila i generalnog direktora ove institucije. Sebija Izetbegović ostaje raditi u KCUS-u kao ljekar specijalista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.