FEDERALNI MINISTAR

Delić posjetio Franjevački samostan i razgovarao o projektima podrške starima

Nadam se da ćemo graditi sistem u kojem vladin i civilni sektor rade zajedno, a ne jedni pored drugih, poručio je Delić

Sa održanog sastanka. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike

FENA

11.12.2023

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Franjevački samostan na Bistriku, a tokom posjete s franjevcima je razgovarao o programima koje oni realiziraju u zajednici.

Sarajevski franjevci još su jedan primjer gdje civilni sektor pokriva usluge u zajednici koje sistem nije prepoznao i podržao, a prvenstveno su fokusirani na pomoć starima i programe međugeneracijske solidarnosti.

Javna kuhinja i pomoć starijima

Osim javne kuhinje u kojoj se hrane oni koji nemaju dovoljno za dnevni obrok, oni su kroz svoje udruženje Srce za bližnje pokrenuli projekte pomoći starijima, volonterske projekte u kojima učestvuju kako mladi, tako u oni stariji koji shodno svojim mogućnostima, mogu biti korisni društvu i u trećoj životnoj dobi.

Jedan od takvih projekata je i projekat Pomoć u kući kojem je cilj ne samo pomoći starima kojima je pomoć u kući potrebna, već i aktivirati zajednicu kako bi se stvorilo okruženje u kojem ni jedna starija osoba nije zaboravljena, napuštena ili prepuštena sama sebi.

Projekat nudi volontiranje svima, i mladima i starijima, a realizira se na na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Ilijaš.

Druženje u zajednici

Na ovaj način njeguje se i razvija program solidarnosti s vršnjacima u potrebi za ljudsku podršku i druženje u zajednici.

Ovakve programe, kazao je ministar Delić tokom posjete, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će prepoznati i podržati u Zakonu o socijalnim uslugama.

- Nadam se da ćemo graditi sistem u kojem vladin i civilni sektor rade zajedno, a ne jedni pored drugih, jer samo tako možemo graditi sistem koji će moći odgovoriti izazovima koji nam dolaze u susret - kazao je ministar ističući da će potreba za programima za starije sve više rasti s obzirom da statistike pokazuju da smo društvo koje ubrzano stari, a nemamo razvijen sistemski odgovor pomoći i podrške toj populaciji, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.