STRANKA PRESUĐENIH

Bakir se nije odrekao ni Cikotića: SDA jača za još jednog prestupnika

Nakon podizanja optužnice predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je da je, vjerovatno, riječ o “političkom napadu”

Selmo Cikotić: Oštetio budžet za 9,7 miliona KM. Avaz

11.12.2023

Bivši državni ministar sigurnosti i odbrane Selmo Cikotić (SDA) u utorak je nepravomoćno presuđen za zloupotrebu položaja na tri godine zatvorske kazne.

On je u periodu od 2009. do 2011. godine, u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba te na taj način oštetio državni budžet za 9,7 miliona KM.

"Politički napad"

Selmo Cikotić je brojne visoke funkcije dobivao od SDA, a vrh stranke se nije od njega ogradio ni nakon podizanja optužnice, niti nakon izricanja presude. Naprotiv, nakon podizanja optužnice govorio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović da je, vjerovatno, riječ o “političkom napadu”.

- To su, ja mislim, priče iz 2007. godine. Neka firma iz Zagreba „Scout“ kupovala je naveliko... Bio sam član Predsjedništva kada smo te istrage vodili i one nisu dale nikakav rezultat. Tako da je vjerovatno i ovo dio nekog političkog napada. Izvukao se neki predmet od prije 14 godina, ali neka rade svoj posao - rekao je Izetbegović u novembru 2021. godine o podizanju optužnice.

Uprkos pozivu institucijama da rade svoj posao, što su na kraju i uradile, Izetbegović je, očito, okrenuo ploču.

Iako Cikotić više ne obavlja visoke stranačke funkcije, ovaj nekadašnji savjetnik Izetbegovića je i dalje rado viđen gost u krugovima stranke. Tako se na farsi zvanoj Kongres SDA pojavio kao delegat, direktno na poziv predsjednika stranke. Da to nije bila slučajnost, pokazuje i to što je svega četiri dana nakon izricanja presude sjedio u prvom redu na konferenciji koju su organizirali Senat SDA, Politička akademija SDA i Asocijacija mladih SDA u Sarajevu.

Velika lista

Osim samog pojavljivanja na manifestaciji u organizaciji SDA, o pristupu stranke prema onima koji su nanijeli milionsku štetu budžetu govori i to da se iz te stranke niko od visokih zvaničnika nije oglasio.

Kako se moglo vidjeti na fotografijama s konferencije SDA, njemu je tu društvo pravio i nepravomoćno osuđeni bivši premijer Federacije BiH i aktuelni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Fadil Novalić. On se tereti za isto krivično djelo, a u vezi s nabavkom kineskih respiratora tokom pandemije koronavirusa.

Od Tigra do kikboksera

Tako se u SDA samo širi lista presuđenih osoba, a Bakir Izetbegović očito nema problem s tim. U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH tako sjede i višestruko presuđivani Hamdija Abdić Tigar, koji je proglašen krivim za različita djela - od kafanskih tučnjava, razbojničkih krađa, do otuđenja tuđe stvari. U istom društvu nalazi se i Salko Zildžić, koji je pokušao preko granice prenijeti oružje, zbog čega je osuđen na godinu kućnog zatvora.

Jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića Edin Ramić presuđen je za zloupotrebu položaja.

@avaz.tv Nakon podizanja optužnice predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je da je, vjerovatno, riječ o “političkom napadu” Opširnije čitajte na portalu Avaz.ba #dnevniavaz #avaz #vijesti #novosti #SDA #selmocikotic #bakirizetbegovic ♬ Epic Inspiration - DM Production
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.