"AVAZ" SAZNAJE

DF-ov ministar u Vladi ZDK zaposlio stranačku kolegicu, iako je dijete poginulog borca bilo prvoplasirano na konkursu

Amra Mlinarić je kadar DF-a iz Zenice i na lokalnim izborima 2020. godine bila je kandidatkinja za Gradsko vijeće u ime DF-GS-a kao 18. na listi

Adnan Sirovica: Zaposlio stranačku kolegicu. Fena - Avaz

11.12.2023

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona raspisalo je konkurs o postavljenju državne službenice na mjesto stručnog saradnika za upravno-pravno rješavanje u Ministarstvu.

Ipak, ono što je sporno pri ovom konkursu je to da nije primljena prvorangirana osoba. Naime, Amra Spahić je imala 94,17 posto osvojenih bodova na stručnom ispitu, Amna Mlinarić 90,42 posto, a Amar Arnaut 86,67 posto.

Lista uspješnih kandidata. Avaz

Posao državne službenice je dobila Amna Mlinarić, iako prema Zakonu o pravima branilaca i članova njihovih porodica FBiH prvoplasirana Amra Spahić, kao dijete poginulog borca, ima prednost kao pripadnik porodice poginulog, no i bez toga ona je ispunjavala uslove da bude zaposlena.

Član zakona. Screenshot

Osim toga, Amra Spahić posjeduje i radno iskustvo na poslovima iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Amna Mlinarić nije priložila bilo kakav dokaz o ostvarivanju prava na prednost prilikom zapošljavanja.

Rješenje o zaposlenju Amne Mlinarić. Avaz

No, njena prednost je to što je povezana s DF-om. Ovim Ministarstvom upravlja Adnan Sirovica, kadar DF-a iz Maglaja, koji je na posljednjim izborima bio kandidat za Skupštinu ZDK i osvojio svega 601 glas.

Amna Mlinarić je kadar DF-a iz Zenice i na lokalnim izborima 2020. godine bila je kandidatkinja za Gradsko vijeće u ime DF-GS-a kao 18. na listi. Ona je tada osvojila svega 55 glasova i njena stranka uopće nije bila parlamentarna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.