OPASNO PO ZDRAVLJE

U Kantonu Sarajevo i dalje proglašena epizoda "Upozorenje": U ovim dijelovima je najzagađeniji zrak

Prema večernjim satima, ponovo se očekuje temperaturna inverzija, uz slab vjetar, usljed čega će doći do povećanja rasta čvrstih čestica

Sarajlije udišu nezdrav zrak. Fena

E. Ć.

12.12.2023

Koncentracije zagađujućih PM10 materija, na većini mjernih mjesta u Kantonu, i danas prelaze granične vrijednosti za epizodu "Upozorenje". 

Najviše vrijednosti tog polutanta, prema mjerenjima u 14 sati, zabilježene su u Ilijašu (147 mikrograma po metru kubnom čestica). Na mjernoj stanici Bjelave vrijednosti PM10 iznose 125 mikrograma po metru kubnom, te na Otoci 123 i u Vogošći 94 mikrograma po metru kubnom čestica.

Koncentracije zagađujućih materija tokom dana se mijenjaju, različito u pojedinim područjima, zbog njihovih geografskih specifičnosti, ali i različitih lokalnih izvora zagađenja. Prema večernjim satima, ponovo se očekuje temperaturna inverzija, uz slab vjetar, usljed čega će doći do povećanja rasta čvrstih čestica.

I dalje važe zdravstvene preporuke za izbjegavanje boravka na otvorenom, pogotovo u ranim jutarnjim i večernjim satima, posebno za osobe s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, stariju populaciju, trudnice i mlađu djecu.

- U Kantonu Sarajevo na snazi je epizoda Upozorenje, uz primjenu interventnih mjera. Mjere su dostupne na https://mkipgo.ks.gov.ba/mjere. Kvaliteta zraka se kontinuirano prati a podaci objavljuju na https://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-satne.ph - saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.