EVROPSKO VIJEĆE ODLUČUJE

Dok se čeka odluka o otvaranju pregovora s BiH: Mišljenja unutar EU različita, Austrija bi mogla uslovljavati Ukrajinu s BiH

Na drugoj strani, premijer Nizozemske u tehničkom mandatu Mark Rute (Rutte) ima drugačiji stav

Karl Nehamer. AP Photo/Heinz-Peter Bader, File

S. S.

13.12.2023

Dok se čeka odluka o otvaranju pristupnih pregovora za članstvo BiH i Ukrajine u Evropskoj uniji, mišljenja su podijeljena. Tako je austrijska ministrica za EU i ustav Karoline Edštadler još prije dva mjeseca izjavila da se od EU očekuje da BiH ove godine počne s pregovorima.

Kancelar Austrije Karl Nehamer prije dva dana je izjavio da se Ukrajina ne bi trebala preferirati, naročito ne u odnosu na BiH.

Na drugoj strani, premijer Nizozemske u tehničkom mandatu Mark Rute (Rutte) ima drugačiji stav.

- Ne spominjem Bosnu bez razloga. Želim onemogućiti da Nizozemska blokira Ukrajinu, jer neko drugi može kazati: „Samo ako i Bosna“. Pomislim da tako treba uraditi kako ne bismo bili usamljeni u svom stavu. Kasnije možemo zategnuti stvari, ali u konačnici Nizozemska ne bi bila ta koja je blokirala Ukrajinu. Gledajte, uoči Evropskog vijeća skoro uvijek postoje države koje nameću dodatna pitanja ne bi li imale neku korist u drugim područjima - rekao je.

Rute je izjavio da bi Austrija mogla uslovljavati da se pristupni pregovori drugih zemalja mogu usloviti otvaranjem pregovora s BiH.

Odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora trebala bi se donijeti do kraja ove sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.