BRISEL

Borelj uoči samita EU - zapadni Balkan: Proširenje potrebno radi poboljšanja mira, sigurnosti, prosperiteta

Proširenje se mora ubrzati. To je naša garancija za sigurnost i najvažniji je način da postanemo partneri, rekao je Žozep Borelj

Žozep Borelj. AP Photo

Anadolija

13.12.2023

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je danas da bi proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana bilo ulaganje u mir, sigurnost i prosperitet.

- Proširenje se mora ubrzati. To je naša garancija za sigurnost i najvažniji je način da postanemo partneri - rekao je Borelj uoči samita EU-zapadni Balkan u Briselu.

Promjenjivi uslovi

Prema Boreljovim riječima, promjenjivi uslovi širom svijeta doveli su u opasnost sigurnost i stabilnost Evrope.

- Naš je vitalni interes da radimo i sarađujemo što je bliže moguće sa zemljama Zapadnog Balkana, koje su naše buduće članice - kazao je Borelj.

Najavio je novi paket podrške Albaniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji za suprotstavljanje prijetnjama sajber sigurnosti.

- Ova finansijska podrška ima za cilj da ojača naše partnere protiv izazova sa kojima se suočavaju u ovoj ključnoj oblasti, doprinoseći evropskoj sigurnosti - istakao je Borelj.

Značajan napredak

I italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) izrazila je nadu da će samit lidera EU – zapadni Balkan postići značajan napredak.

- Naša nada danas je da se ne vrtimo u krug. Ako dajemo nadu, ona mora biti praćena opipljivim i konkretnim rezultatima - rekla je Meloni.

Lideri šest zemalja zapadnog Balkana okupili su se u Briselu na samitu s liderima EU-a, za koji se očekuje da će se fokusirati na potencijalne zajedničke odgovore na izazove u sve složenijem geostrateškom kontekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.