NORMALIZACIJA ODNOSA

Počeo sastanak u Briselu: Borelj prvo razgovara sa Kurtijem

EU je u saopštenju ocijenila da se radi o „hitnom sastanku“ u okviru dijaloga Beograda i Prištine

A. Č.

21.11.2022

Nakon odvojenih susreta sledi zajednički, takozvani trilateralni susret između Evropske unije, Srbije i Kosova. Printscreen

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) jutros se u Briselu sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Briselu. 

Nakon što završi ovaj susret, prema najavi, Borelj će obaviti razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon odvojenih susreta sledi zajednički, takozvani trilateralni susret između Evropske unije (EU), Srbije i Kosova, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Evropsku stranu će na sastanku osim Borelja predstavljati i specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, javlja Radio Slobodna Evropa.

EU je u saopštenju ocijenila da se radi o „hitnom sastanku“ u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Naime, susret se odvija usred krize nastale zbog registarskih tablica koje izdaju srpski organi, a koje kosovska strana smatra nelegalnim.


Kosovske vlasti najavile su da će od 21. novembra početi sa naplatom kazni od 150 eura za vozače koji svoja vozila nisu preregistrovali na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Kosovska policija je, međutim, u nedjelju saopštila da će sa naplatom kazni početi od utorka 22. novembra.

Evropska unija smatra da se radi o „najozbiljnijoj krizi od 2013 godine“.

Uoči sastanka šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) napisao je u postu na Tviteru da je zakazao „hitan sastanak“ sa Vučićem i Kurtijem.

- Potrebna nam je deeskalacija situacije, potrebno je da prestanemo sa upravljanjem stalnim krizama i da umjesto toga ostvarimo napredak u normalizaciji odnosa - naveo je Borelj u twittu 20. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.