PREDSJEDNIK EV

Mišel: Želimo balkanske zemlje u EU

On je dodao da EU želi da zemlje regiona riješe sporove i da se poveća nivo saradnje među njima

Šarl Mišel. AP Photo/Virginia Mayo

S. S.

13.12.2023

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel izjavio je da Brisel želi balkanske zemlje u EU i da je samit sa njihovim liderima prilika da se potvrdi posvećenost tom cilju.

- Danas je važan samit sa partnerima sa zapadnog Balkana. Prilika je da potvrdimo čvrstu posvećenost - želimo te zemlje unutar EU. Od njih očekujemo više, reforme, posebno u oblasti vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa - izjavio je Mišel uoči samita.

On je dodao da će EU sa svoje strane "uraditi domaći zadatak" i da je zato pokrenula stratešku debatu na nivou lidera da bi se utvrdilo koje su reforme neophodne da bi evropski projekat bio spreman za izazove koje će savladavati u budućnosti.

- Želimo više investicija, više ekonomskog razvoja i zato smo uveli princip postepene integracije, da bi ljudi i kompanije što prije osjetili pozitivne efekte angažmana sa EU - rekao je Mišel u izjavi objavljenoj na platformi X.

On je dodao da EU želi da zemlje regiona riješe sporove i da se poveća nivo saradnje među njima.

- Znate da je projekat EU zasnovan na pomirenju - to je neophodni fundamentalni korak za dalji napredak - zaključio je Mišel. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.