SAMIT EU-ZAPADNI BALKAN

Milatović i Osmani u Briselu: Ovo je dobra prilika za razgovor o proširenju EU

Crna Gora je najnaprednija od svih zemalja kandidata i nadamo se da ćemo vidjeti neke velike pozitivne rezultate od strane EU, rekao je Milatović

Milatović i Osmani. EU

S. S.

13.12.2023

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je samit EU – zapadni Balkan u Briselu dobra prilika za razgovor o proširenju Evropske unije.

Milatović je pred početka samita lidera EU – Zapadni Balkan kazao da je u Brisel došao kako bi predstavio sve iskorake koje je Crna Gora napravila proteklih mjeseci u kontekstu evropskih integracija, formiranja nove Vlade i imenovanja u pravosuđu.

- Crna Gora je najnaprednija od svih zemalja kandidata i nadamo se da ćemo vidjeti neke velike pozitivne rezultate od strane Evropske unije i da se ubrza proces. Nadamo se da Crna Gora može postati nova članica Evropske unije do 2028. godine - poručio je Milatović.

Dinamika procesa integracije

Crnogorski predsjednik je kazao da će se zalagati za princip da svaka zemlja u odnosu na vlastite zasluge ima svoju dinamiku procesa integracije.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu također je kazala da je samit EU – zapadni Balkan izuzetno važan skup na kojem će se danas i sutra razgovarati o tome kako regiju povesti naprijed.

- Fundamentalna perspektiva zemalja Zapadnog Balkana je članstvo u Evropskoj uniji - naglasila je Osmani-Sadriu.

Najavila je da Kosovo nastavlja proces integracija i odbrane zajedničkih vrijednosti na kojima je i osnovana Evropska unija.

Vrijeme prevrata

- Došla sam sa nekoliko poruka i predstavljam narod Kosova. Prvenstveno ću pozvati evropske lidere da hitno ukinu nepravedne i neproporcionalne mjere protiv Kosova koje su uvedene zbog dešavanja u maju. Kosovo je poduzelo sve mjere za deeskalaciju situacije i vjerujem da će EU odgovoriti pozitivno i ukinuti te mjere koje štete svim ljudima na Kosovu - kazala je Osmani-Sadriu.

Kosovska predsjednica je kazala da se samit održava u vrijeme velikih prevrata u svijetu i da je fundamentalno važno razgovarati o očuvanju mira, sigurnosti, razvoju i proširenju EU-a.

Lideri šest zemalja zapadnog Balkana okupili su se u Briselu na samitu s liderima EU-a, za koji se očekuje da će se fokusirati na potencijalne zajedničke odgovore na izazove u sve složenijem geostrateškom kontekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.