REAKCIJE

Udruženje "Žene Podrinja" o presudi Trišiću: Nedovoljna kazna za okrutne zločine

Nadamo se da će drugostepena presuda biti znatno veća, odražavajući ozbiljnost i okrutnost počinjenih zločina, navode

Milan Trišić. Detektor

H. J. I.

14.12.2023

Udruženje "Žene Podrinja" reagiralo je danas povodom prvostepene presude koju je Sud Bosne i Hercegovine izrekao Milanu Trišiću, navodeći kako se radi o mizernoj kazni, koja ne odražava ozbiljnost i okrutnost zločina počinjenih na području Bratunca.

Mizerna kazna

- Opština Bratunac, smještena u istočnoj Bosni, bila je potpuno razorena tokom ljeta 1992. godine od Vojske Republike Srpske (VRS) i drugih formacija koje su sudjelovale u etničkom čišćenju. Tokom te godine, cjelokupno bošnjačko stanovništvo bilo je protjerano, ubijano ili zatvarano u logore - navodi Udruženje u saopćenju za javnost.

Iz Udruženja Žene Podrinja, istovremeno, navode kako se Trišić ističe kao jedan od učesnika odvratnih zločina na području Bratunca te kako mu je prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo mizernu kaznu koja nije zadovoljavajuća za žrtve.

Bol i užas žrtava

Iz Udruženja, stoga, apeluju na Apelaciono vijeće da razumije bol žrtava i užas zločina koji su se dogodili u Bratuncu te da preispita dosuđenu kaznu.

- Nadamo se da će drugostepena presuda biti znatno veća, odražavajući ozbiljnost i okrutnost počinjenih zločina. Zločinac koji ne priznaje svoje zločine i odbija pružiti informacije o masovnim grobnicama ubijenih mora biti podvrgnuta najstrožim kaznama - navodi se u saopćenju.

Sud BiH je u srijedu Milana Trišića proglasio krivim za zločine protiv čovjećnosti počinjene na području Bratunca 1992. godine te ga prvostepeno osudio na 15 godina zatvora. Trišić je proglašen krivim da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane a kasnije Vojske Republike Srpske, sudjelovao u ubistvima, nestancima i nečovječnim postupanjima na području Bratunca u maju 1992. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.