ODGOVOR MINISTRA

Mijatović poručio SDA-u i DF-u: Mi ćemo sigurno povećati minimalnu platu, a vi samo povećavate broj vaših funkcionera na crnim listama korupcije i kriminala

Nema institucije u kojoj niste uhljebili hiljade vaših botova, napisao je Mijatović

Mijatović: Slijede smjene vaših kadrova. Facebook

Z. K.

14.12.2023

Vojin Mijatović, ministar razvoja poduzetništva i obrta Federacije BiH, oglasio se na Facebooku o rastu minimalne plaće na 1.000 KM.

Prvi prioritet

- Fiskalni zakoni i minimalna plaća od 1.000 KM su naš prvi prioritet, ali ni u kom slučaju nećemo dovesti u pitanje fiskalnu stabilnost FBiH i isplatu penzija, socijalnih davanja i ostalih isplata. 

Naša namjera je bila da od 01. januara 2024. krenemo s primjenom ovih reformskih zakona, ali je potrebno još neko vrijeme da krene i potpuna fiskalizacija kojom ćemo namiriti minus koji će se javiti usljed smanjenja stope doprinosa – napisao je Mijatović.

Kako bi premostili period do primjene fiskalnih zakona, a omogućili poslodavcima da već sada isplaćuju minimalnu plaću od 1.000 KM, dodaje dalje, donijeli smo odluku kojom smo omogućiili isplatu neoporezive pomoći radnicima u ukupnom iznosu do dvije prosječne plate u narednih šest mjeseci.

- Trenutna minimalna plaća od 596 KM + 420 KM neoporezivo, znači da poslodavci mogu radnicima u narednih šest mjeseci isplaćivati minimalnu mjesečnu platu u iznosu od 1.016 KM, bez dodatnih obaveza prema državi. Nastavljamo raditi na fiskalnoj reformi kroz smanjivanje doprinosa, zakon o minimalnoj plaći, porezu na dohodak, ali i potpunoj fiskalizaciji u realnom vremenu – kaže Mijatović.

Kada parlament usvoji zakone i kad se počnu primjenjivati, piše dalje, moći ćemo reći da smo pokrenuli fiskalnu reformu.

Krivična prijava

- Poruka ovima što su do prije sedam mjeseci bili na vlasti, a decenijama ništa uradili nisu, koga vi prozivate, imate li srama i stida, pa jedino što ste vi povećali jeste broj presuđenih premijera i ministara i broj vaših funkcionera na crnim listama za kriminal i korupciju.

Slijedi vam niz novih krivičnih prijava, ali i smjene vaših kadrova koji po dubini rade sve da uspore proces donošenja fiskalnih zakona kao i drugih reformi.

Nema institucije u kojoj niste uhljebili hiljade vaših botova, nadate se da preko “duboke države” možete blokirati sve, lažete vaše botove da izdrže još malo, jer slijedi vaš povratak… znate kada ćete se vratiti, nikad a možda ni tada – bio je jasan Mijatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.