REAKCIJE

Oglasili se iz Ambasade Rusije u BiH: Principi Dejtonskog mirovnog sporazuma su odbačeni i drsko pogaženi

Vidimo da je još teško govoriti o istinskom međunacionalnom pomirenju, naveli su iz Ambasade Rusije

Ruska ambasada u Sarajevu. Avaz

Z. K.

14.12.2023

Povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma oglasili su se iz Ambasade Rusije u BiH. Oni ocjenjuju da su 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma odbačeni i pogaženi principi ovog ugovora, a u BiH je naporima Brisela, Vašingtona i Londona stvoren sistem kolonijalne uprave na čijem je čelu, samozvanom odlukom istih metropola, postavljena "lutka koja pravi od sebe vladara sudbina".

Zapadna zajednica

Navode da je Dejtonski sporazum postavio dijalog između ravnopravnih naroda u BiH, kompromis i konsenzus kao sveobuhvatnu osnovu postkonfliktnog uređenja, ali i ukazuju da je skoro tri decenije kasnije, nažalost, teško govoriti o istinskom međunacionalnom pomirenju.

- Za skoro tri decenije od potpisivanja Mirovnog sporazuma, BiH je prešla dug put. Istovremeno, vidimo da je još teško govoriti o istinskom međunacionalnom pomirenju, o kojem su svi sanjali prilikom sklapanja Dejtona. I to nije iznenađujuće u okolnostima iskoordinisanih pokušaja spoljnih i unutrašnjih igrača da sabotiraju njegove temelje - navodi se u saopćenju Ambasade Rusije povodom 28 godina od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Parizu.

Iz Ambasade dodaju da Rusija, kao država koja je svjedočila potpisivanju Dejtonskog sporazuma, ne može zatvoriti oči na to kako se, uz podršku i "pomoć" zapadne zajednice, preduzimaju napori s ciljem relativizacije postulata ravnopravnosti triju naroda i dvaju entiteta, kako se vrši uništavanje višenacionalnog karaktera BiH i njena unitarizacija na bazi neoliberalnih koncepata - suprotno dejtonskim principima.

Očigledno je, ukazuju iz Ambasade Rusije, da je predviđen sporazumom algoritam osiguravanja i ravnoteže prestao odgovarati onima koji nastoje nasilno uvući BiH u euroatlantske mreže.

Transformacija OHR-a iz mehanizma pažljivog spoljnog podsticaja bosanskohercegovačke samostalnosti u instrument gušenja bilo kakvih manifestacija suverenih prava naroda BiH ne može se nazvati ničim drugim nego direktnim nasiljem nad Mirovnim sporazumom, ocijenili su u ovom diplomatskom predstavništvu.

Iz Ambasade Rusije naglašavaju da je nevjerovatno da je u 21. vijeku u Evropi, naporima Brisela, Vašingtona i Londona u nezavisnoj BiH stvoren sistem kolonijalne uprave na čijem je čelu, samozvanom odlukom istih metropola, postavljena "lutka koja pravi od sebe vladara sudbina".

Drsko pogaženi

- Ali, tako je. Principi Mirovnog sporazuma su odbačeni i drsko pogaženi. Sam sporazum se tendenciozno tumači u korist eksterne agende koja nema nikakve veze s interesima i težnjama naroda BiH - naglašava se u saopćenju.

Iz ruske Ambasade podsjećaju da su više puta upozoravali na opasnost takvog odnosa prema Dejtonu, što donosi "rizik narušavanja izvrsno podešene ravnoteže" te upozoravaju da posljedice mogu biti katastrofalne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.