JASNA PORUKA

Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo privredne subjekte: Isplatite pomoć radnicima

Uredbom Vlade omogućeno je da poslodavci, s ciljem poboljšanja njihovog materijalnog položaja, uposlenicima isplate 2.520 KM

Nenadić: Sistemska rješenja. Avaz

Alen Bajramovic

14.12.2023

Udruženje poslodavaca (UP) FBiH pozvalo je svoje članice, ali i privredne subjekte koji to nisu, da iskoriste mogućnost otvorenu uredbom Vlade FBiH i svojim uposlenicima isplate novčanu pomoć u periodu velikih poskupljenja.

Podsjetimo, uredbom je omogućeno da poslodavci, s ciljem poboljšanja njihovog materijalnog položaja, radnicima isplate do dvije prosječne plaće ili maksimalno 2.520 KM, jednokratno ili najviše u šest tranši, bez obaveze plaćanja doprinosa i poreza.

- Udruženje je ohrabreno ovom uredbom Vlade FBiH. Smatramo da je to prilično u skladu s onim na čemu Udruženje poslodavaca FBiH insistira još od proljeća ove godine. Podržavamo napore premijera Nikšića i resornog ministra Kraljevića da na ovaj način rasterete poslodavce obaveza prema državi - kazao nam je direktor UPFBiH Mario Nenadić.

Poslodavci očekuju da se najkasnije do 1. jula, kako je iz Vlade i najavljeno, usvoji set fiskalnih, kao i zakon o minimalnoj plaći. To bi, prema riječima Nenadića, predstavljalo sistemsko rješenje koje bi, uz rasterećenje privrede, podiglo standard radnika. Na istoj sjednici donesena je i odluka kojom se odobrava povećanje cijene za privredu, što poslodavci ne podržavaju, te se nadaju da ovima dvjema odlukama Vlada nije nastojala postići balans.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.