REKORDNA GODINA

U Sarajevu ove godine 35 posto više turista u odnosu na isti period lani

Veliki broj gostiju očekuje se i ove godine u Sarajevu tokom božićnih i novogodišnjih praznika

Kušundžija: Bilježimo porast dolazaka i noćenja. Anadolija

Anadolija

16.12.2023

Kanton Sarajevo ove godine bilježi 35 posto više dolazaka i oko 25 posto više noćenja u odnosu na isti period lani.

Dominiraju strani gosti

Prema riječima Adise Kušundžije, portparolke Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZ KS), ovo je rekordna godina kada je riječ o turistima i prešla je do sada rekordnu 2019.

- Od početka ove godine počeli smo bilježiti porast dolazaka i noćenja. Već smo tada najavili da bi ovo mogla biti rekordna godina, što se pred kraj 2023. i ispostavilo. Bilježimo oko 35 posto više dolazaka i oko 25 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Kada govorimo o statističkim dolascima, tu dominiraju strani gosti koji čine 60 posto u odnosu na 30 posto domaćih gostiju - izjavila je Kušundžija.

Navela je da je i ta statistička slika promijenjena u odnosu na period pandemije koronavirusa kada su dominirali domaći turisti.

- Najviše gostiju imamo iz Turske, zatim su tu Slovenija, Srbija, Crna Gora, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati. Ponovo su nam se vratili i gosti iz Kine, među ovih top deset. Statistička slika je mnogo bolja nego proteklih godina, prešli smo onu rekordnu 2019. i možemo reći da je ova godina bolja u odnosu na sve ranije - pojasnila je Kušundžija.

Ove godine turisti se duže zadržavaju u Kantonu Sarajevo nego što je to bio slučaj ranije.

- Kada govorimo o zadržavanju turista u Kantonu Sarajevo, možemo reći da je i tu napravljen značajan pomak, pa smo sa ona dva dana došli do 2,5 ili tri dana zadržavanja. U stvari, kada govorimo o turistima iz dalekih zemalja poput Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, turisti ostaju znatno duže, čak i po deset, 15 dana. 

Nažalost, kada govorim o toj statistici moram naglasiti da ona nije dovoljna dobro, dakle, nemamo tačne podatke jer brojni turisti nisu prijavljeni na našoj aplikaciji. To je ono na čemu ćemo u narednoj godini značajno raditi, a to je prijava turista na našu aplikaciju na osnovu koje pratimo dolaske i noćenja - istakla je Kušundžija.

Veliki broj gostiju očekuje se i ove godine u Sarajevu tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Glavne sarajevske ulice zasjale su u punom sjaju nakon što su postavljeni ukrasi uoči božićnih i novogodišnjih praznika. Svijetleći ukrasi i jelke su na više lokacija, a ukrašena je i stara gradska jezgra na Baščaršiji.

Regionalni centar

Sarajevo je tradicionalno prepoznato kao regionalni centar najbolje zabave i javnih dočeka Nove godine uz najveće muzičke zvijezde.

Publiku će na dočeku 2024. godine ispred Vječne vatre zabavljati popularni bendovi "Bombaj štampa", "Zabranjeno pušenje" i "Crvena jabuka", te Elvir Laković Laka, koji će nastupiti umjesto ranije najavljenog benda "Letu štuke".

- Mislim da će kao i do sada, tokom božićnih i novogodišnjih praznika najviše turista biti iz regije, to su uglavnom turisti iz Hrvatske, Srbije, ali tu je i dijaspora iz Njemačke, Švedske i drugih zemalja. Tu su i turisti iz arapskih zemalja, koji nešto više dolaze tokom ljeta, ali ima ih i u ovom periodu. Bilježimo turiste iz između 140 i 160 zemalja - kazala je Kušundžija.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, kao i proteklih godina, radi na pripremi sadržaja koji će dočekati sve one turiste koji će doći u Kanton Sarajevo.

- Tako smo i ove zime podržali više od 40 različitih projekata koji će se dešavati u zimskom periodu, do marta. Tu su, između ostalih, projekti kojima ćemo obilježiti 40 godina Olimpijade. Taj događaj će se dešavati oko 17 dana i on će imati različite događaje, što u gradu tako i na planinama. Ima mnogo sportskih i muzičkih događaja - izjavila je Kušundžija.

Olimpijske igre

Sarajevo je od 8. do 19. februara 1984. godine bilo centar svijeta, a cijela bivša Jugoslavija učestvovala je u organizaciji 14. zimskih olimpijskih igara.

- Tu su i naše olimpijske ljepotice koje smo promovisali na svim sajmovima u posljednje vrijeme. Pogotovo jer se radi o olimpijskim planinama koje imaju izuzetno kvalitetne staze. Snijega ima dovoljno, a imamo i nove hotele.

Poenta i jeste vratiti olimpijski duh Sarajevu. Sigurno je da će februar 2024. biti pravi podsjetnik na sve ono što se dešavalo prije 40 godina - dodala je Kušundžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.