MUZEJ RATNOG DJETINJSTVA

Direktor Halilović: Među najznačajnijim smo svjetskim kolekcijama

Pored stalne postavke u Sarajevu i ove godine Muzej je organizirao niz izložbi na drugim lokacijama

Direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović. Fena

FENA

16.12.2023

Tokom sedam godina postojanja Muzeja ratnog djetinjstva, svaka nova godina za nas je značila dalji razvoj i širenje naših aktivnosti u zemlji i inostranstvu. 

S ponosom možemo reći da smo u toku ove godine osim u BiH, imali vrlo aktivne urede u Ukrajini (Kijev) i Holandiji (Hag), kao i projekte u nekoliko drugih država - kazao je u razgovoru za Fenu generalni direktor i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

Novi iskoraci

Naglasio je da su napravili nove iskorake u njihovim dokumentacijskim, izlagačkim i edukativnim aktivnostima, izgradili nova partnerstva, te razvili nove alate i eksperimentisali sa novim metodologijama.

- S obzirom na teške okolnosti u kojima radi naš tim u Ukrajini, posebno smo ponosni na naš rad u toj zemlji. Sve u svemu, zadovoljni smo rezultatima Muzeja u 2023. godini i sa puno planova dočekujemo narednu - kazao je Halilović.

Prema njegovim riječima, mnogo toga su uspjeli uraditi u svim segmentima svog djelovanja: istraživačkom, izlagačkom i edukativnom.

- Kada je riječ o razvoju naše kolekcije, nastavili smo prikupljati eksponate i svjedočenja u BiH, ali i širom svijeta. U BiH smo pokrenuli poseban projekt dokumentacije iskustava pripadnika nacionalnih manjina koji i dalje traje. U Ukrajini smo udvostručili našu kolekciju, koja je ranije brojala 150 eksponata i svjedočenja, a sada više od 300.

Osim u samoj Ukrajini, dokumentovali smo i iskustva djece izbjeglica iz Ukrajine u nekoliko evropskih država. Konačno, prvi put smo dobili eksponate iz Libana, Somalije, Eritreje, Mijanmara i sa Tajlanda, čime je naša kolekcija postala još raznolikija. Sa više od 6.000 eksponata iz 18 različitih konflikata vjerujemo da je naša kolekcija već sada jedna od najznačajnijih svjetskih kolekcija o iskustvu odrastanja obilježenog ratom - istakao je Halilović.

Pored stalne postavke u Sarajevu i ove godine Muzej je organizirao niz izložbi na drugim lokacijama.

- Tako smo u BiH gostovali u Tuzli, a naša izložba u Bukureštu bila je specijalni gost Rumunske muzejske asocijacije povodom Evropske noći muzeja. To je dosad naša najuspješnija putujuća izložba koju je posjetilo 5.000 posjetilaca. 

U julu ove godine naša izložba "Progovara(j)mo", o ženama iz BiH koje su u mladoj dobi bile žrtve ratnog seksualnog nasilja, predstavljena je na godišnjoj konferenciji Udruženja za studije sjećanja (Memory Studies Association) u Newcastleu - kazao je Halilović.

Pored toga, istakao je da su posebno ponosni jer su u septembru imali i prvu izložbu u Ukrajini od početka potpune invazije na ovu zemlju.

- Izložba je bila posvećena iskustvima djece iz Ukrajine koja su zbog rata bila primorana izbjeći u inostranstvo. Konačno, u novembru smo u Briselu na događaju "Status Evrope" u prisustvu donosioca odluka, predsjednika i ministara evropskih država, imali priliku izložiti dva eksponata iz naše kolekcije, jedan iz Ukrajine i jedan iz Palestine, upozoravajući da Evropska unija treba učiniti više za sigurnost djece. 

Eksperimentisali smo i s novim načinima komuniciranja naše kolekcije, pa je tako ove jeseni predstavljen i prototip edukativne videoigrice bazirane na kolekciji MRD - kazao je Halilović.

Kada su u pitanju eduktivni programi, Halilović je istakao da je ove godine pokrenut njihov Centar za mirovnu edukaciju koji nudi nastavnicima i nastavnicama gotove planove aktivnosti temeljene na našoj kolekciji koje mogu implementirati u svojim učionicama.

- Organizirali smo online trening za nastavnike i nastavnice u kojem je učešće uzelo više od 50 nastavnika iz osam evropskih država, a od kojih mnogi sada implementiraju naše aktivnosti u svojim školama, uključujući i škole iz regije, iz BiH, Hrvatske i Srbije. U oktobru smo organizirali i veliku naučnu konferenciju o mirovnoj edukaciji u Sarajevu uz prisustvo više od 200 eksperata iz cijelog svijeta. 

Konačno, nastavili smo sa našim redovnim edukativnim programima za bh. škole: i ove godine više od 2.000 djece učestvovalo je u više od 170 radionica koje smo održali, a za 1.000 njih iz manjih gradova omogućili smo i putovanje u Sarajevo i posjetu Muzeju ratnog djetinjstva - kazao je Halilović.

Govoreći o posjetiocima Muzeja, Halilović je istakao da je ove godine njihova stalna postavka u Sarajevu imala više od 20.000 posjetilaca, a putujuće izložbe oko 7.000 posjetilaca.

Nastaviti širiti svoju kolekciju

- Stalnu postavku najviše su posjećivali posjetioci iz BiH, uključujući i nekoliko hiljada djece u okviru školskih posjeta. Ponosni smo da je Muzej prepoznat od velikog broja nastavnika i nastavnica iz BiH kao adresa na koju dovode svoje učenike. Među posjetiocima je bio i veliki broj turista iz regiona, Evrope, ali i cijelog svijeta - istakao je Halilović.

Kada su u pitanju planovi Muzeja za iduću godinu, Halilović je istakao kako će Muzej u 2024. nastaviti širiti svoju kolekciju u BiH i inostranstvu, te pokušati dokumentovati iskustva iz ratova koji zasad nisu zastupljeni u njihovoj kolekciji.

- Naznačajniji razvoj kolekcije tokom 2024. očekujemo u Ukrajini što je i dio priprema za otvaranje buduće stalne postavke u Kijevu. U toku su i prve značajnije promjene u našoj stalnoj postavci još od njenog otvaranja 2017. godine, a koje će također biti predstavljene u 2024. godini. Planiramo nastaviti izlagati u BiH i inostranstvu. 

Na proljeće ćemo održati izložbu u Goraždu, a odmah nakon toga naša izložba će putovati u Južnu Koreju, gdje bismo u Historijskom muzeju grada Seula trebali imati našu najveću putujuću izložbu dosad. U toku su razgovori o mogućim izložbama i u nekoliko evropskih država - kazao je Halilović o planovima u budućnosti.

Organizirati radionice

Napomenuo je da će u 2024. intenzivirati programe za nastavnike i nastavnice iz BiH i regije kako bi što veći broj njih u učionicama počeo koristiti materijale iz njihovog Centra za mirovnu edukaciju.

- Također ćemo nastaviti organizovati radionice i vođene posjete za školske grupe i ponuditi sasvim nove programe za djecu i mlade. Vodit ćemo i međunarodno naučno istraživanje u tri države o upotrebi videoigara u edukativne svrhe sa fokusom na mirovnu edukaciju i kulturu sjećanja. 

U planu je još nekoliko projekata o kojima još uvijek ne možemo govoriti, ali u svakom slučaju narednu godinu dočekujemo sa mnogo novih planova i nadamo se da će Muzej ratnog djetinjstva iz nje izaći kao još snažnija, vidljivija i korisnija organizacija - kazao je u razgovoru za Fenu Halilović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.