"AVAZ" SAZNAJE

Otkrivamo identitet policajca koji je uhapšen u Crnoj Gori zbog ratnih zločina: Bio glavni isljednik u logoru smrti u Hadžićima

Tužilaštvo ga tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti

Zoran Gašović: Radio kao policajac u Nikšiću. Facebook

Piše: Ema Maslo

20.12.2023

Službenik Uprave policije, koji je danas uhapšen prema nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u Crnoj Gori je Zoran Gašović, saznaje "Avaz".

Tužilaštvo ga tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti, na teritoriji Hadžića, u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

- U toku je pretresanje stanova i drugih prostorija uhapšenog Z.G. na više lokacija u zemlji, radi prikupljanja i drugih dokaza o krivičnom djelu - saopćio je danas državni tužilac Vukas Radonjić, portparol Specijalnog državnog tužilaštva.

Gašović je, inače, sin Ratka Gašovića, koji je osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene u Hadžićima. U zvaničnim dokumentima stoji Zoran (Ratko) Gašović. Porodica Gašević porijeklom je iz Plužina, Republika Crna Gora. Prije agresije doselili su se u Hadžiće, gdje su živjeli i radili. Nakon reintegracije Hadžića odselili su se u Crnu Goru i nastanili u Nikšiću. Ratko je nakon rata došao u Hadžiće, kako bi završio imovinska prava i dokumente kao da je čist, a ustvari se radilo o silovatelju koji se iživljavao nad nedužnim i nemoćnim Bošnjakinjama. Tu je i uhapšen.


Zoran je krenuo očevim stopama, odmah nakon zauzimanja centra Hadžića, 12. maja 1992. godine, ovog krvnika će imenovati za glavnog isljednika i upravnika hadžićkog logora "Garaža".

"Garaža" se smatra logorom smrti, a mnogi logoraši ni do danas nisu pronađeni. Ovo je prvi formirani logor na okupiranoj teritoriji Hadžića. Formiran prema naredbi Kriznog štaba koju je proveo SJB Hadžići i koji je bio pod njihovom upravom, a egzistirat će do augusta 1992. godine. Osim Zorana Gaševića, logoraše su ispitivali i premlaćivali Borislav Banduka, Mirko Jokić, Miro Kecman, Mladen Kecman, Nemanja Jovičić, Mladen Tolj...

Inače, Zoran je ranije suspendiran iz policije zbog sumnje da je počinio druga krivična djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.