MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Nešić: U narednom periodu treba primiti još 600 ili više graničnih policajaca

Nešić je dodao da je iskazano zajedničko opredjeljenje da poboljšaju položaj pripadnika Granične policije u materijalnom smislu i o pitanju obuke

Nenad Nešić. Fena

FENA

20.12.2023

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić izjavio je danas nakon sastanka s direktorom Granične policije BiH Mirkom Kuprešakovićem u Sarajevu da su najveći problemi te institucije i dalje ilegalne migracije, kao i nedostatak policijskih službenika.

Raspisan konkurs

Istakao je da je raspisan konkurs za prijem 150 policajaca, a namjera im je da ih u narednom periodu prime još 600 ili više.

Nešić je dodao da je iskazano zajedničko opredjeljenje da poboljšaju položaj pripadnika Granične policije u materijalnom smislu i o pitanju obuke.

Dodao je da je neophodno intenzivirati međunarodnu i posebno regionalnu saradnju, te da će direktor Kuprešaković biti imanovan za šefa tima za pregovore s Frontexom.

Javno izvinjenje Senki Nožici

Nešić je uputio javno izvinjenje advokatici Senki Nožici za koju je rekao da je, prema informacijama do kojih je došao, uhapšena, što su mediji prenijeli kao njegovu potvrdu te informacije.

Naglasio je da visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ne treba da nameće nikakve zakone niti da radi posao Predsjedništva BiH, Vijeća ministara ili Parlamentarne skupštine BiH, i da je vrijeme da napusti BiH.

Nešić je rekao da ga ne zanimaju najave zabrane obilježavanja Dana RS 9. januara (neustavni Dan RS op.a.) na kojem će on svakako biti prisutan, kao i da će danas otići pred Sud BiH da podrži predsjednika RS Milorada Dodika kojem se sudi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.