KASARNA RAJLOVAC

Pripadnici Deminerskog bataljona OS BiH heroji mjeseca Ambasade SAD

Deminerski bataljon OS BiH je pripremio i izveo praktični prikaz rada, opreme i sposobnosti jedinica ovog bataljona

Slikano tokom današnje posjete. OS BiH

H. J. I.

20.12.2023

Delegacija Ambasade SAD u BiH, predvođena Majklom Marfijem (Michael Murphy), posjetila je danas vojnu lokaciju OS BiH „Rajlovac“ kod Sarajeva.

Cilj posjete bio je upoznavanje s operativnim sposobnostima Deminerskog bataljona OS BiH brigade Taktičke podrške OS BiH i njegovih potčinjenih sastava: EOD-i tima (Tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava), Tima za manuelno deminiranje, Izviđačkog voda i Voda specijaliziranih mašina za deminiranje i Voda deminerskih pasa (vod PREGA).

Prezentovane sposobnosti bataljona

Domaćin posjete bio je VD komandant brigade Taktičke podrške brigadir Jasmin Čajić sa saradnicima i ključnim osobljem Deminerskog bataljona, te predstavnici Operativne komande OS BiH.

Američkoj delegaciji u toku boravka prezentovane su sposobnosti Deminerskog bataljona, kao i ostalih jedinica brigade Taktičke podrške OS BiH.

Deminerski bataljon OS BiH je pripremio i izveo praktični prikaz rada, opreme i sposobnosti jedinica ovog bataljona.

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi izrazio je veliko zadovoljstvo prikazanim elementima spremnosti Deminerskog bataljona OS BiH i proglasio ih je“Herojem mjeseca decembra“.

Profesionalna i predana služba

Također, naglasio je da su oni izvrstan primjer profesionalne i predane službe, koji svoju zemlju čine sigurnijim mjestom za sve njene građane.

Za izuzetne rezultate u radu i visok stepen profesionalizma ovog bataljona, komadantu pukovniku Sulejmanu Kišiji uručena je Plaketa za postignute rezultate.

Brigadir Jasmin Čajić se zahvalio ambasadoru Marfiju na posjeti i podršci Deminerskom bataljonu OS BiH, koji svojim djelovanjem daje nemjerljiv doprinos izvršenju misije i zadataka OS BiH, a samim tim i dostizanju potrebnih standarda za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji i NATO savezu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.