PREMIJER FBIH

Nikšić: Jasno je da od izgradnje Bloka 7 neće biti ništa

Uradit ćemo sve što je moguće da ostale blokove dovedemo u funkciju, naglasio je

Nermin Nikšić. Facebook

N. H.

21.12.2023

Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, na obilježavanju Dana rudara u rudniku Mramor kod Tuzle, govorio je o situaciji s Blokom 7 Termoelektrane Tuzla. 

Premijer FBiH je, govoreći o pritiscima EU za zatvaranje termoelektrana, naglasio da se pojedine termoelektrane u Evropskoj uniji ponovo stavljaju u funkciju. 

Njegovom izjavom potvrđeni su navodi da Blok 7, koji je trebao zamijeniti blokove 3,4 i 5 Termoelektrane Tuzla, neće biti izgrađen. 

- Potpuno je jasno da od Bloka 7 neće biti ništa, ali ćemo uraditi sve što je moguće da ostale blokove dovedemo u funkciju te da 2030., odnosno 2050. godinu dočekamo spremni - istakao je Nikšić.

Nakon dugo vremena, neko od nadležnih se oglasio o sudbini ovog energetskog postrojenja. 

Odluka o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla je donijeta 2014. godine, za vrijeme prvog mandata Nikšića na poziciji premijera FBiH.

Njega je trebao izgraditi konzorcij kineskih kompanija, a namjera je bila da se izgradnja finansira kreditom kineske državne banke Eximbank za Elektroprivredu BiH u iznosu od 1,5 milijardi KM.

Iz Energetske zajednice nekoliko puta su upozoravali da državna garancija za ovaj kredit predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć.

Za realizaciju ovog projekta potrošeno je već 300 miliona KM, od čega je za avans dato 200 miliona.

Problem je nastao kada se iz projekta povukla američka kompanija "General Electric", čija je oprema trebala biti ključna u Bloku 7.

Konzorcij kineskih kompanija je ponudio izmjenu ugovora, odnosno da tu ključnu opremu isporuče kineski proizvođači s evropskom tehnologijom, ali se EP BiH tome usprotivio, navodeći da tako štite svoje interese.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.