SLETIO IZ DUBAIJA

U Sarajevu uhapšen Dženis Kadrić, tjelohranitelj narkobosa Edina Gačanina Tita

Kadrić je i u avgustu 2022. godine bio hapšen, ali je ubrzo pušten na slobodu

Harun Sadiković, Dženis Kadrić, Ibrahim Miladin i Edin Gačanin Tito. Facebook

M. Aš.

22.12.2023

Bivši pripadnik FUP-a Dženis Kadrić, tjelohranitelj šefa narko kartela Edina Gačanina Tita, uhapšen je sinoć na Aerodromu Sarajevo, saznaje portal "Avaza".

Za njim je ranije bila raspisana potraga zbog nasilničkog ponašanja. Uhapšen je po povratku iz Dubaija, a priveli su ga pripadnici Granične policije. Za njim je potragu raspisao MUP KS i predat je MUP-u KS u nadležnost.

Hapšen prošle godine

Kadrić je i u avgustu 2022. godine bio hapšen, ali je ubrzo pušten na slobodu.

Narkobos Edin Gačanin Tito, kojeg je Kadrić čuvao, podsjećamo, sklopio je sporazum s Tužilaštvom u Nizozemskoj.

Presuda se odnosi na uvoz dviju pošiljki kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Roterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Transport kokaina

Za Gačanina se piše da je rukovodio transportom kokaina u Evropu iz Perua, posebno od 2006. nadalje. DEA je 2017. o Gačaninu iznijela informacije i okarakterisala da je vođa "Tito i Dino kartela", tzv. "super kartela" koji je djelovao iz Dubaija i koji je sarađivao s irskim klanom Kinahan, talijanskim Raffaele Imperialeom i Ridouanom Tagijem.

Gačanin je uhapšen u Dubaiju prošle godine, kao i desetine drugih osumnjičenih. Nizozemska je tada zatražila njegovo izručenje, navodi NRC jer je, na osnovu poruka na kodiranim aplikacijama koje je dešifrovala policija, on osumnjičen za umiješanost u uvoz dviju pošiljki kokaina i pošiljke hemikalija za proizvodnju kristalnog meta, za koji je sada osuđen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.