DOSJE

Crna lista bh. pravosuđa i sigurnosnih agencija: Od Bakirovog Osmice, do Tadić, Tegeltije, i teško kompromitirane Diane Kajmaković

Mehmedagić je koristio „BH Telecom“ za prikupljanje mobilnih podataka o bh. političarima koji nisu povezani sa SDA

Kajmaković, Tadić, Mehmedagić, Tegeltija: Na crnoj listi. Facebook

Miralem  Aščić

23.11.2023

Na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nalaze se kako bivši, tako i aktuelni rukovodioci bh. pravosuđa, ali i čelnici policijskih agencija, poput Milana Tegeltije, bivšeg predsjednika VSTV-a BiH, Gordane Tadić, bivše glavne tužiteljice, Osmana Mehmedagića, bivšeg generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), te aktuelne, ali suspendirane državne tužiteljice Diane Kajmaković.

Na listi je i vođa narkokartela „Tito i Dino“ Edin Gačanin, Sarajlija s adresom u Dubaiju.

Crni Osmica

Kada je u pitanju teško kompromitirani Osman Mehmedagić, on je stavljen 15. marta na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Ova informacija je zvanično objavljena na internetskoj stranici Američkog ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva za trezor SAD.

U obrazloženju se navodi da je, u svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman Mehmedagić Osmica zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Mehmedagić je koristio „BH Telecom“ za prikupljanje mobilnih podataka o bh. političarima koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je, također, dao upute jednoj osobi da prati vladinog dužnosnika povezanog s opozicijskom strankom entiteta Republika Srpska (RS), navodi se u obrazloženju.

Usto, Mehmedagić je, naveo je OFAC, iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze kako bi pridobio kandidate iz osmorke, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA.

Također, OFAC navodi da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

Ministarstvo finansija SAD u januaru 2022. godine stavilo je na listu Tegeltiju, sada aktuelnog savjetnika Milorada Dodika.

Koristeći službeni položaj predsjednika VSTV-a, Tegeltija je učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog utjecaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi. Postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima, saopćeno je.

Pozicija glavne tužiteljice

Kada je u pitanju Gordana Tadić, ni nju nisu štedjele Sjedinjene Američke Države.

Američki ured za kontrolu strane imovine stavio je 11. aprila 2022. godine na tzv. crnu listu i Tadić.

OFAC u saopćenju navodi da je “Tadić navodno iskoristila svoju poziciju glavne tužiteljice za promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa, te da je navodno naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora”.

Tadić su sankcije određene na temelju izvršne odredbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (E.O. 14033) za odgovornost ili saučesništvo, ili za direktno ili indirektno učešće u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu, navodi se u saopćenju OFAC-a.

Ništa bolje nije prošla ni njena zamjenica, suspendirana tužiteljica Kajmaković.

Ona je osvanula na crnoj listi u septembru prošle godine.

Kajmaković je označena kao odgovorna za saučesništvo u korupciji ili potkopavanju demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu.

Vladavina prava

- Diana Kajmaković je nastavila podrivati demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini - rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijske obavještajne službe Brajan Nelson (Brian).

Državno tužilaštvo BiH osnovano je s nizom ciljeva, uključujući osiguranje poštivanja ljudskih prava i vladavine prava u zemlji. Njegov rad se obavlja u skladu s Ustavom i zakonima BiH i zahtijeva da tužioci obavljaju svoje dužnosti bez naklonosti, pristrasnosti ili predrasuda. Nezavisnost bh. pravosudnog sistema je preduvjet za vladavinu prava. Uprkos ovim obavezama da se izbjegnu tužilačke malverzacije, Diana Kajmaković je drsko korumpirana državna tužiteljica BiH povezana s kriminalnim organizacijama. U sklopu većeg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka.

Kriminalci su u ovim šifriranim razgovorima spominjali Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga koje se tiču ove aktivnosti. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomogla u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomogla kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, naveli su iz Stejt departmenta.

Edin Gačanin je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom

Ministarstvo finansija SAD navodi da je Edin Gačanin jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom. Za Gačanina se navodi da je rođeni Sarajlija i vođa kartela „Tito i Dino“, koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH.

Dodaje se da je, osim napora u krijumčarenju narkotika u više zemalja, Gačaninov kartel uključen u pranje novca i usko je povezan s „Kinahan Organized Crime Group“, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koju je OFAC prethodno sankcionirao zbog svoje uloge u značajnoj transnacionalnoj zločinačkoj organizaciji.

OFAC je Gačanina sankcionirao zbog učestvovanja ili pokušaja učestvovanja u aktivnostima ili transakcijama koje su materijalno doprinijele ili predstavljaju značajan rizik od materijalnog doprinosa međunarodnom širenju nedopuštenih droga ili sredstava za njihovu proizvodnju.

Ambasada SAD: Vrijeme je da bh. pravosuđe počisti vlastiti dom

Američka ambasada u Sarajevu poručila je nakon sankcija SAD državnoj tužiteljici Diani Kajmaković da je ona primjer zašto je povjerenje građana u pravosuđe na historijski niskom nivou.

- Diana Kajmaković je odličan primjer zašto je povjerenje građana u sposobnost pravosudnog sistema BiH da se izbori s korupcijom na historijski niskom nivou. Vrijeme je da bh. pravosuđe počisti vlastiti dom.

Ne mogu biti efikasni kada neki od njihovih zvaničnika predstavljaju najgoru zloupotrebu sistema. Ni u jednom pravosudnom sistemu nema mjesta za korumpirane tužioce, a mi ćemo nastaviti da koristimo alate koji su nam na raspolaganju da ih pozovemo na odgovornost - poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.