KOMENTAR DANA

Bit će ih još

SAD još nisu završile s bh. pravosuđem, lista je spremna

Alen Šeranić i Marinko Čavara. Avaz

Piše: Miralem Aščić

8.6.2022

Milorad Dodik, Milan Tegeltija, Gordana Tadić, Mirsad Kukić, Asim Sarajlić, Alen Šeranić, Marinko Čavara... Ovo su imena bh. dužnosnika koji su završili na američkoj crnoj listi u posljednjih nekoliko mjeseci. Za sada mala, ali odabrana skupina.

Ovo je, kada se pogledaju politička dešavanja i potezi koje političari i pojedinci povlače u BiH, tek početak.

Američka administracija ništa ne radi slučajno ni iznenada. Lista će svakog mjeseca biti sve veća. Toga su svi svjesni, a to potvrđuje i odluka Stejt departmenta. Kada se najmanje bh. dužnosnici nadaju, osvanu na listi.

Samo je pitanje vremena kada će osvanuti novo ime. Svi koji su se ogriješili o zakon, Ustav, krše Dejton, pozivaju na secesiju, otimaju nadležnosti, imaju razlog da strahuju. A takvih je na desetine u državi kakva je Bosna i Hercegovina, raščerupana između tri nacionalna tora, gdje svako vuče svoje konce.



Miralem Aščić. Avaz

Međutim, ovima koji muljaju, nije svejedno. Amerika je konačno shvatila koliko su opasni potezi koje pojedinci u BiH povlače i kakve posljedice mogu izazvati.

Nije sasvim slučajna ni posjeta Gabrijela Eskobara (Gabrile Escobar) Sarajevu, druga u dva mjeseca. I to dan nakon novih sankcija.

Konačno su SAD, u jeku svjetske krize s Ukrajinom, počele obraćati pažnju na Bosnu i Hercegovinu. Lista neće, treba biti iskren, promijeniti mnogo toga, ali hoće upozoriti ostale da paze šta i kako rade.

Svaki pokušaj blokada, rušenja institucija svjesno je kršenje Dejtona. Dodiku je to jasno, ali i njegovim saveznicima.

Ako Dodiku, koliko god tvrdio drugačije, nije svejedno što je na listi, onda neće biti svejedno ni drugima, koji su duboko umiješali prste u korupciju i stavili lične ispred državnih interesa.

No, SAD još nisu završile s bh. pravosuđem. Lista je spremna. Mnogi čekaju svoj red, a spisak je sve duži.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.