USPJEŠNA SEZONA

Prvi put u Krajini i turisti iz Španije, Francuske i Italije

Osim domaćih gostiju iz BiH, svake godine imamo i sve više gostiju iz regiona – Hrvatske, Srbije i Slovenije, kaže Felić

Više od 100.000 noćenja u Bihaću. Facebook

Alen Bajramovic

22.12.2023

Bihać iza sebe ostavlja veoma uspješnu turističku sezonu, sa zimskim sadržajima dočekujući novu godinu, od koje očekuju i više.

Nagli rast

Prema riječima direktorice Turističke zajednice Grada Bihaća Lorene Felić, u 2023. godini zabilježeno je više od 100.000 noćenja, a posebno ohrabruje podatak da se stalnim gostima na Uni priključuju i turisti iz država kojih do sada nije bilo i koji tek otkrivaju prirodne ljepote ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Felić: Ohrabrujući podaci. Avaz

- Osim domaćih gostiju iz BiH, koji su najbrojniji, a što nas puno raduje, svake godine imamo i sve više gostiju iz regiona – Hrvatske, Srbije i Slovenije, neizostavni su i naši gosti iz bliskoistočnih zemalja, a ove godine smo primijetili da su nam počeli dolaziti i gosti iz Italije, Francuske i Španije. To je tržište na koje se trebamo malo više fokusirati za iduću sezonu - kaže Felić.

Rafting na Uni. Facebook

Na broj posjeta USK značajno je utjecao i nagli rast cijena na hrvatskom primorju, a iskustva uglavnom govore da se turisti koji jedanput vide smaragdnu krajišku ljepoticu, Uni se kasnije ponovo vraćaju.

Naredna sezona

- Osim Nacionalnog parka “Una”, turistima su interesantne i ostale prirodne i kulturno-historijske znamenitosti i znamo da ih dolaze posjetiti. Naši muzeji, Kapetanova kula, turbe, džamija Fethija naravno, stari grad Sokolac… To govorim iz prve ruke jer imamo info pult u Turističkoj zajednici, svakodnevno komuniciramo s turistima i imamo povratnu informaciju na što se treba staviti fokus narednih godina - ističe Felić.

Stari grad Sokolac. Facebook

Ohrabreni rezultatima ove koja je na izmaku, turistički radnici u USK imaju motiv više da se što bolje pripreme za narednu sezonu. U 2024. godini u TZ Bihać očekuju još više zadovoljnih turista.

Niz manifestacija

U saradnji s Kulturnim centrom, te uz podršku osnivača, uspostavljen je i niz manifestacija koje, svaka na svoj način, privlače pažnju posjetilaca.

Japodski otoci: Zelena oaza na Uni. Facebook

- Krenemo od “Bihaćkog ljeta”, manifestacije kojoj se svi veselimo, a ljetnu sezonu produžavamo “Trahanijadom” i “Jeseni na gelenderima”. To su manifestacije koje su iz godine u godinu sve posjećenije. U zimu ulazimo s “Winter parkom”, koji nam je krenuo 14. decembra. 

To nam je krunska manifestacija za kraj godine, kojom nastojimo privući goste i u zimskom periodu, s fokusom na goste u prekograničnom području koji nam mogu doći. Potrudili smo se da sadržaji budu sve raznovrsniji - kaže Felić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.