FUNKCIONER SDS-A

Govedarica: Provodimo referendum da bismo poslije za njega rekli da je anketa

Javne rasprave i u slučaju zakona o imunitetu i zakona o referendumu bit će organizovane u roku od mjesec dana

Vukota Govedarica. Dejan Rakita/PIXSELL

S. S. / Federalna.ba

23.12.2023

Narodna skupština RS-a usvojila je nacrte zakone o imunitetu, referendumu i građanskoj inicijativi te geološkim istraživanjima. Opozicija je napustila sjednicu prije glasanja. Na štetnost usvajanja ovih zakona upozoravali su analitičari i aktivisti, ali za sada bez uspjeha. Ipak, bit će organizovane javne rasprave, piše Federalna televizija.

Nacrt zakona o imunitetu predviđa proširenje kruga funkcionera koji neće krivično i prekršajno odgovarati zbog kršenja odluka visokog predstavnika. Nacrt zakona o referendumu olakšava uspjeh referenduma jer se računa samo broj izašlih, a ne upisanih glasača. Opozicija vladajućima zamjera i ranije raspisivanje referenduma od kojih se odustajalo.

- Provodimo referendum da bismo poslije za njega rekli da je anketa - podsjetio je SDS-ov Vukota Govedarica.

Rok od mjesec

Javne rasprave i u slučaju zakona o imunitetu i zakona o referendumu bit će organizovane u roku od mjesec dana. Bit će javne rasprave i kada je zakon o geološkim istraživanjima u pitanju. Na taj zakon upozoravali su aktivisti jer smatraju da olakšava velikim kompanijama da dođu u poziciju da raspolažu koncesijama i da kopaju po RS-u. Opozicija, ali i dio vladajućih zastupnika, smatra da iz odlučivanja ne treba isključiti lokalne zajednice.

- Mislim da lokalne zajednice ne treba iskljičivati iz društvenih procesa posebno iz ovako važnih stvari jer mi svi živimo u lokalnim zajednicama - kazala je DEMOS-ova Spomenka Stevanović.

Izvještaj o radu RTRS-a

Zanimljivo je da se na raspravi o izmjenama zakona o geološkim istraživanjima nije pojavio resorni ministar Petar Đokić. Opozicija je insistirala na njegovom dolasku, ali to se nije desilo.

Skupština je usvojila i izvještaje o radu RTRS-a. Te izvještaje opozicija je nazvala katastrofalnim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.