SINDIKAT DOKTORA

Početak pregovora o kolektivnom ugovoru ili štrajk zdravstvenih radnika u FBiH!?

Obaveza i odgovornost ministra zdravstva je funkcionalno zdravstvo, naglasili su u saopćenju

Sa jednog od prethodnih štrajkova. Avaz

Alen Bajramovic

23.12.2023

Zdravstvo u FBIH od resornog ministra i Vlade FBiH ima samo obećanje koje nije ispunjeno, dok sa drugim sindikatima sklapaju kolektivne ugovore, naš sindikat u potpunosti ignoriraju, saopćeno je iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

- Obaveza i odgovornost ministra zdravstva je funkcionalno zdravstvo. Obaveza i odgovornost Vlade FBIH je brinuti za stanovništvo FBIH - navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata podsjećaju da je 26. oktobra održan štrajk upozorenja, te da su od svih ostalih zakonskih oblika borbe zdravstveni radnici tada odustali nakon što su 8. novembra na sastanku s federalnim ministrom zdravstva dobili obećanje da će do kraja mjeseca završiti proceduru potrebnu za početak pregovora.

- Dokle će odgađati obavezu i odgovornost kroz obećanja koja ne ispunjavaju? Ako se pitanje zdravstva FBIH razvlači već više od pola godine kako onda vjerovati u bolje sutra u FBIH? Mi od naših zahtjeva odustati nećemo jer jedino tako možemo imati zadovoljne radnike koji će ostati i brinuti se o stanovništvu cijele FBIH - navodi se u saopćenju sindikata uz poziv ministru zdravstva FBiH da pripremi sve za početak pregovora, a Vladu FBIH da, kako kažu, pokaže da je Vlada na koju građani mogu računati.

- Ukoliko do kraja mjeseca ne bude konkretnog koraka od strane Vlade FBIH u rješavanju problema u zdravstvu mi ćemo donijeti odluku o obustavi rada, štrajku, a Vlada FBIH će biti odgovorna što građanima FBIH nije osigurala ono na šta imaju pravo, a to su zdravstvene usluge i stabilan zdravstveni sistem. 

Također ćemo s pravnim savjetnikom Sindikata pokrenuti sudskim putem borbu za kraj diskriminacije zdravstvenih radnika - upozoravaju iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.