BLAGDAN

Misa ponoćka u Tuzli: Iskoristimo priliku za povratak samome sebi

Misu je predvodio gvardijan tuzlanskog samostana fra Željko Nikolić

Misa ponoćka u Tuzli - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
N. H.

25.12.2023

Pripadnici katoličke vjeroispovijesti su misom ponoćkom  dočekali svoj veliki blagdan Božić u Franjevačkom samostanu  "svetih apostola Petra i Pavla" u Tuzli. 

Kako je poručeno, Božić je prilika za istinski povratak čovjeka samome sebi. 

Misu ponoćku predvodio je gvardijan tuzlanskog samostana fra Željko Nikolić, koji je, između ostalog, poručio da je Božić susret ljudskog i božanskog, zemaljskog i nebeskog. 

Vratiti se samome sebi

Naglasio je da je to blagdan koji u svojoj srži nosi jednu ključnu poruku: čovjeku, svijetu i Bogu je potreban mir.

- Dok smo večeras okupljeni u crkvama radosni što živi i zdravi dočekujemo još jedno rođenje našeg Gospodina, promatrajući događaje u svijetu oko nas ne možemo ne zavapiti za mirom. I to mirom u svome dvostrukom značenju -  kazao je Nikolić.

Kako se moglo čuti tokom propovijedi, Božji iskorak čovjeku ususret, kojeg kršćani slave u blagdanu Božića i kojeg nazivaju različitim imenima, kao što su utjelovljenje, učovječenje ili naprosto rođenje Božje, može, ukoliko ga oslobodimo okova "kapitalističke adventizacije" i "tržišne religije", vratiti čovjeka njemu samome i barem ovih dana, dok traju blagdani, pomoći mu sići u dubine vlastite rastrganosti, gdje će pronaći barem nešto od mira i spokoja koji ga čine čovjekom.

- Božić je zaista prilika za taj povratak čovjeka samome sebi i istinskom iskustvu porodice, društva, politike i države. Iskustvu mira o kojemu pripovijedaju božićna evanđelja i pjevaju božićne pjesme - potcrtao je Nikolić.

Mir potreban čovjeku

Drugi mir potreban čovjeku, je onaj koji podrazumijeva odsutnost rata. Kako kaže Nikolić, nigdje se nemoć Božja, nemoć vjere i nemoć kršćanske egzistencije ne pokazuje tako očito kao u neuspjehu uspostave mira u Gazi, u svetoj zemlji židova, kršćana i muslimana.

- A sve tri se te sestrinske abrahamske religije prodaju svijetu kao religije mira, religije iz kojih su se rodile teorije o ljudskim pravima, zaštiti života, nemoćnih, djece i patnika ovoga svijeta. Taj se Bog Abrahamov i Ibrahimov rođenjem u nemoći i ostavljenosti betlehemske štalice stavio na stranu ne globalnih kreatora rata i geopolitičkih interesa koji rezultiraju hiljadama mrtve djece u Gazi, Ukrajini i na toliko drugih mjesta u svijetu, nego na stranu onih koji pate, na stranu prognanih, izmučenih glađu i ubijanih zbog politika i besmislenih ratova stvaraju iznova i iznova konflikte i ljudsku patnju, stradanje i smrt -  poručio je Nikolić.

Da bi se mir ustanovio na obje ove razine, kako kaže Nikolić, na ličnoj i egzistencijalnoj s jedne strane te na svjetsko-historijskoj, u Ukrajini i svetoj zemlji s druge, potrebno je vjeru u Božji dolazak čovjeku u Isusu, rođenom u Betlehemu Judejskom, uzeti ozbiljno.

- Ne na folklorni ili trgovačko-adventski način, kako mi to činimo svake godine ponovo, svodeći ovaj Božji govor na naše plitke, ljudske okvire i interese. Mir u ljudskim srcima i na meridijanima ovoga svijeta nastupit će kad svi mi promijenimo horizont svoga gledanja na svijet i čovjeka: kad se oslobodimo ličnih i kolektivnih egoizama, nacionalizama i svih – izama koji čovjeka drže robom djela vlastitih ruku, vlastitog progresa i vlastitih zabluda. Kad Bogu koji dolazi u nemoći djeteta dadnemo priliku da progovori ljudskim riječima koje nećemo apriorno odbaciti, kada budemo spremni napokon čuti one blage riječi: mir ljudima dobre volje - naglasio je Nikolić.

Nakon svete mise ponoćke vjernici su međusobno jedni drugima čestitali veliki blagdan, a potom krenuli put svojih domova kako bi radost Božića podijelili i sa svojim najmilijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.