SJEDNICA U ČETVRTAK

U igri Ismet Gavrankapetanović i Alen Pilav: Ko će zamijeniti Sebiju na čelu KCUS-a

Odluka Upravnog odbora ići će na potvrdu federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu

Gavrankapetanović i Pilav. Facebook

Nerma Ajnadžić

26.12.2023

Novi privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zasjedat će ovog četvrtka.

Tada bi konačno trebao biti imenovan novi generalni direktor najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini, nakon što je nedavno s te pozicije smijenjena Sebija Izetbegović, supruga šefa SDA Bakira Izetbegovića.

Komisija za izbor novog generalnog direktora KCUS-a je prošle sedmice bodovala kandidate, a prvorangirani je bio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Osim njega, u utrci su i Alen Pilav, aktuelni v. d. generalnog direktora KCUS-a, i prof. dr. Mevludin Mekić. Prijavila se i prof. dr. Sanela Salihagić, ali nije pozvana zbog nepotpune dokumentacije.

Konačna odluka

Međutim, konačnu odluku o tome hoće li Gavrankapetanović biti imenovan za generalnog direktora donijet će Upravni odbor KCUS-a, nakon čega sve na potvrdu ide federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu. Iako je Gavrankapetanović prvorangirani, s najvećim brojem bodova, na sjednici će biti odlučeno hoće li dobiti podršku da sjedne u Sebijinu fotelju.

Odličan potez

Imenovanje Pilava za v. d. direktora pokazalo se kao odličan potez, a prvi koraci koje je poduzeo – skinuo lance s KCUS-a i dozvolio posjete – u javnosti su dočekani pozitivno.

Izetbegović ostala uposlenica

Bivša direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, i pored smjene, ostala je raditi u ovoj zdravstvenoj ustanovi, i to na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo.

Prihvatila je prijedlog Pilava da ostane uposlenica Kliničkog centra nakon što je smijenjena s pozicije direktorice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.