REAKCIJE

Salkić povodom Dodikovih tvrdnji: Istina je da su iz Srbije muslimani planski protjerani

Na Dodikovo širenje obmana i neistina potrebno je višestruko ponovljanje istine kako bi neistine bile pobijeđene u javnosti, rekao je

Ramiz Salkić. Anadolija

S. S.

26.12.2023

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić (SDA) reagirao je danas na istup predsjednika RS Milorada Dodika, koji je ustvrdio da su se "muslimani organizovano naseljavali kako bi bili tampon zona između Srba u Krajini i Srba u Srbiji”.

Salkić u reagiranju ističe kako je istina da su iz Srbije planski i organizovano protjerani muslimani, planski i sistemski pljačkana i rušena njihova privatna imovina i vjerski objekti, brišući tako svaki trag postojanja muslimana u Srbiji u drugoj polovini 19. vijeka.

Kako nadalje navodi, "po istom scenariju, a sa ciljem ovladavanja teritorijom Republike Bosne i Hercegovine, isto to je učinjeno u pojasu rijeke Drine i drugim zamišljenim tzv. srpskim teritorijama na prostoru Republike Bosne i Hercegovine zločinima, logorima i genocidom nad Bošnjacima potkraj 20. vijeka".

Zanemarivanje činjenica

- Dodikov pokušaj obmane i zanemarivanja činjenica da je entitet RS u Bosni i Hercegovini nastao Dejtonskim mirovnim sporazumom, a da je prije ovog sporazuma sa ovog prostora nasilno protjerano svo bošnjačko stanovništvo uz logore, teške zločine i genocid kojeg su počinile vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, na čelu sa Karadžićem i Mladićem, koji su presuđeni za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške ratne zločine, neće i ne može uspjeti - upozorio je Salkić.

Po njegovim riječima, na Dodikovo širenje obmana i neistina potrebno je višestruko ponovljanje istine kako bi neistine bile pobijeđene u javnosti, "prije svega, kako srpski narod ne bi stvorio osjećaj da je to što Dodik govori istina, jer sa druge strane nema reakcije i osporavanja onoga o čemu Dodik govori".

- Jasno je da je Dodik eksponent vođenja specijalnog narativnog rata protiv Bošnjaka i Bosne i Hercegovine radi kontinuiranog i sistemskog širenja neistina sa ciljem da to postane opšteprihvaćena istina u javnom prostoru. Generator ovih aktivnosti su politički, vjerski i radikalni intelektualni centri u Srbiji, a nosilac tih aktivnosti je Dodik kao predsjednik entiteta RS koji koristi poziciju predsjednika entiteta da takve stavove plasira javnosti što ima dodatnu težinu i opasnost - kaže Salkić.

Mržnja prema Bošnjacima 

On smatra da takav "narativ ima za cilj da odgaja, priprema i podstiče sadašnje i buduće generacije Srba na netrpeljivost i mržnju prema Bošnjacima stvarajući vještački osjećaj da je entitet RS srpska teritorija, da su Bošnjaci neprijatelji Srba, a da je Bosna i Hercegovina nemoguća država".

Salkić potcrtava da je zbog toga potrebno da politički predstavnici i intelektualne elite u Bosni i Hercegovini uvijek i iznova ponavljaju istinu kako bi se spriječilo širenjene laži o historijatu ovih prostora i u startu zaustavio nastupajući proces dehumanizacije Bošnjaka, a "što je Dodikov krajnji cilj imajući u vidu kontinuirano negiranje bošnjačkog identiteta, kulture i bosanskog jezika".

- Oni Bošnjaci koji su odabrali da šute zarad svojih pozicija i privilegija na Dodikovo svakodnevno vrijeđanje i ponižavanje Bošnjaka iznošenjem neistina svodeći to na političku retoriku svjesno ili ne, sasvim svejedno, nanose ogromnu štetu istini, Bošnjacima i Bosni i Hercegovini – poručio je Salkić.      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.