RIJEČ STRUKE

Vremenski uvjeti u decembru pogodovali širenju virusa: Domovi zdravlja puni pacijenata, ima i korone

Pacijenti se žale na opću slabost, temperaturu, suhi kašalj i bolno grlo, kazala je dr. Ćurevac

Masovna pojava viroze. Facebook

27.12.2023

Domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo posljednjih dana puni su pacijenata. Ovo je za „Avaz” potvrdila dr. Amela Ćurevac iz Doma zdravlja Novi Grad. Doktorica je navela da su za masovnu pojavu viroze uglavnom krivi vremenski uvjeti.

Pogodno tlo

- Ovi vremenski uvjeti, koji nisu svojstveni decembru, pogoduju virusima. Znate da smo donedavno imali - 2, - 3 stepena, a sada imamo u plusu 10, 11 ili više stepeni, tako da je to veoma pogodno tlo za širenje virusa i sada imamo viroze. Ima jako puno virusa koji mutiraju, a, naravno, budući da mutiraju sada, imamo i pojavu blažih oblika korone - kazala je dr. Ćurevac.

Dodaje da se pacijenti obično žale na opću slabost, temperaturu koja bude do 37,5 stepeni, a kod nekih i viša, potom suhi kašalj i bolno grlo, ustvari ždrijelo bude malo crveno.

- Ova viroza uglavnom kratko traje, do četiri dana. Znači, nije u pitanju klasična, koja bude i po sedam dana. Liječi se simptomatskom terapijom. Rijetki su oni koji završe s upalom pluća, vrlo mali broj je takvih slučajeva zabilježen. Ponavljam, vremenski uvjeti su krivac za ove gužve u domovima zdravlja - navela je dr. Ćurevac.

Obolijevanje djece

Istakla je da viroza više napada djecu nego odrasle te savjetovala roditelje šta uraditi prije nego što dijete odvede ljekaru.

- Normalno je da se svaki roditelj prepadne kada je dijete bolesno. Moj savjet im je da, kad primijete da dijete nije dobro, prvo pokušaju kod kuće skinuti temperaturu, a, ako ima kašlja, davati sirup koji će to zaustaviti, davati što više čaja i supe da dijete ne dehidrira. Ako treći dan od početka bolesti djetetu nije bolje, treba ga odvesti ljekaru - kazala je dr. Ćurevac.

Istakla je da, nasreću, ova viroza koja se pojavila nije teška i da se već četvrti dan pacijent osjeća bolje, a sedmi dan je zdrav.

 Važan je imunitet

Dr. Amela Ćurevac je naglasila da, iako viroza nije teška, ozdravljenje ovisi i o imunitetu.

- Kod nekih pacijenata imunitet je dovoljno jak da ovu virozu prebole brzo, dok kod onih kod kojih je oslabljen imunitet bude malo teže, ali opet nije ništa zabrinjavajuće. Osim toga, u ozdravljenju važnu ulogu igra i to da li pacijent već ima neko hronično oboljenje jer se tu već malo teže izboriti s virusima - navela je dr. Ćurevac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.