PODRŠKA MANJINAMA

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH daje grant sredstva od 1,7 miliona KM

Novac je dodijeljen za stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu Roma

Ministar Sevlid Hurtić - Avaz
Sa potpisa ugovora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Anadolija

27.12.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić potpisao je u srijedu ugovore s korisnicima koji su dobili sredstva na osnovu odobrenog granta Ministarstva za 2023. godinu, a riječ je o više od 1,7 miliona KM, javlja Anadolu.

Novac je dodijeljen za stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu Roma. Grant obuhvata i podršku udruženjima nacionalnih manjina, jedinicama lokalne samouprave za implementaciju Politike o saradnji sa iseljeništvom, organizacijama za osobe s invaliditetom, organizacijama za ljudska prava s ciljem promocije ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, te udruženjima porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Dodjela sredstava

Ministar Hurtić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon potpisivanja ugovora, podsjetio kako je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ove godine donijelo odluku o dodjeli sredstava od oko 1.756.000 KM

- Svi korisnici su izabrani po javnom pozivu, morali su da ispune uslove i naravno oni korisnici koji su prije dobijali oni su bili isključeni zato što smo tražili da sredstva koja se dobijaju moraju biti opravdana - pojasnio je Hurtić.

Stambeno zbrinjavanje

Naglasio je kako je veoma značajna stvar u ovom projektu stambeno zbrinjavanje Roma, te istakao kako je glavni dio ovih grant sredstava fokusiran za stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, što znači da će implementacija stredstava biti realizovana kroz institucije.

- Tražio sam da se s njima potpišu ugovori, da oni dobiju sredstva, i da u slučaju neimplementacije projekta mi kao država Bosna i Hercegovina možemo povući sredstva nazad -  rekao je Hurtić.

Tako je naveo primjer da će u okviru ovoga projekta Dom zdravlja Tuzla dobiti sredstva za opremanje ginekološke ordinacije, gdje će moći dolaziti i Romkinje. Dom zdravlja Dobroj će kupiti stomatološku stolicu koju će moći koristiti Romi, ali svakako i drugi građani. Također, Zavod zdravstvenog osiguranja RS radit će vakcinaciju i edukaciju o vakcinaciji.

- Mislim da je mnogo veća populacija koja će biti obuhvaćena ovim projektom nego što je zadano u samom projektu, jer ovo će svakome koristiti, neće biti određeno samo za nekoga, neku populaciju ili neku lokalnu zajednicu -  zaključio je Hurtić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.