RAZBILA PREDRASUDE

Draženka Panić iz Skender-Vakufa za "Avaz": Kako sam postala jedina žena pilot u OSBiH

Osjećam neizmjeran ponos, a biti nosilac te uloge donosi snažan osjećaj odgovornosti i zadovoljstva, istakla je Panić

Panić: Svaki let predstavlja priliku za učenje i rast. Avaz

27.12.2023

Draženka Panić iz Skender-Vakufa u BiH može se pohvaliti time da je jedina žena pilot u Oružanim snagama (OS) BiH. Ova djevojka s ponosom priča za "Avaz“ koliko je sretna u svom poslu i kako ništa ne bi mijenjala te je ispričala kako je zavoljela letenje i kako su je kolege prihvatile.

Psihička spremnost

- Osjećam neizmjeran ponos zbog toga što imam privilegiju biti jedina žena pilot u vojsci. Biti nosilac te uloge donosi snažan osjećaj odgovornosti i zadovoljstva. Kroz svoj profesionalni put naišla sam na izuzetnu podršku od svojih kolega, koji su me prihvatili kao ravnopravnog člana tima. U početku je bilo dosta izazova, ali zajednički rad i međusobno poštovanje su prevladali sve prepreke - govori Panić.

Kolege su je, kaže, motivirale da unapređuje svoje vještine u ovom fascinantnom poslu. Biti pilotkinja u vojsci otvara vrata raznolikosti i zahtijeva kako fizičku tako i psihičku spremnost.

- Svaki let predstavlja priliku za učenje i rast, a rad u ovom okruženju pruža mi izazovne situacije koje mi pomažu u razvoju kao pilota. Zadovoljstvo koje osjećam dolazi iz dubine moje strasti prema letenju i doprinosu svojoj zemlji na način koji me ispunjava i čini ponosnom. Moj dan letenja obuhvata let u helikopteru, gdje sam još u fazi obuke. Počinjemo s pripremom, analizom vremenskih uslova i planom leta. Kao dio obuke, jedan od instruktora je prisutan u helikopteru - priča ova pilotkinja.

Panić s kolegama pored helikoptera. Avaz

Glavni fokus je, ističe, usmjeren na usvajanje tehnike pilotiranja, različitih manevara, navigacija i pravovremeno reagiranje na različite uvjete i moguće otkaze u letu. Instruktor joj pruža neprestanu povratnu informaciju, ispravke i uputstva kako bi poboljšala svoje vještine. 

Zajedničko analiziranje leta pomaže joj da bolje razumije greške koje pravi, razlog njihovog nastanka i kako ih ispraviti.

Veliki izazov

- Još kao djetetu, dok sam gledala avione kako lete nebom, probudila se želja za istraživanjem vazdušnog prostora. Otkrivanje svijeta iz vazduha činilo mi se kao izazov koji pruža jedinstvenu perspektivu na život. Uz to, uzbudljiva dinamika letenja, potrebne vještine i odgovornost pilota predstavljaju mi izazov koji želim prihvatiti. Želja za autonomijom i sposobnošću donošenja brzih odluka dodatno me motivisala da krenem putem pilotiranja - kaže Panić.

Navodi kako su je inspirativne priče o hrabrim pilotima i njihovom doprinosu uvjerile da je letenje više od zanimanja, to je poziv koji donosi osjećaj odgovornosti i ponosa. Ova kombinacija strasti, izazova i želje za istraživanjem čini pilotiranje za nju ne samo karijerom već i životnim pozivom.

Usavršavanje i podrška porodice

- Školu pilotiranja završila sam u civilnoj strukturi, fokusirajući se na sportske avione. Važno je napomenuti da je ovaj programa podržan i finansiran od Ministarstva odbrane BiH. Trenutno se nalazim na prekvalifikaciji na helikopteru, što predstavlja sljedeći korak u mom usavršavanju i proširivanju letačkih sposobnosti i vojne obuke. 

Moja porodica je uvijek bila moja najveća podrška. Nikada nisu pokazali sumnju u moje odluke ili me sputavali. S ljubavlju i uvjerenjem, pratili su moj put i podržavali sve moje odluke - ističe Panić.

Posao

ponekad utječe na moj privatni život, ali posvećujem se planiranju za svaki dan, tako da uklapam obaveze i kvalitetno provođenje slobodnog vremena s porodicom i prijateljima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.