O KRIMINALU U EPBIH

Žuljević: Novalić kaže da su dobro menadžerisali sve ove godine, a malo je falilo da nas dovedu do redukcija struje

Sad imamo nezavisnu institucionalnu potvrdu šta su radili, Tužilaštvo je na potezu, rekao je

Aner Žuljević. Fena

S. S.

27.12.2023

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Aner Žuljević kazao je da je Ured za reviziju FBiH potvrdio sve navode o rušenju giganta Elektroprivrede BiH proteklih godina.

- Bivši premijer kaže da su oni dobro menadžerisali sve ove godine. Ne daj Bože nikome vise! Malo je nedostajalo da nas dovedu do redukcija struje, a stanje je i dalje teško i dramatično. Sad imamo nezavisnu institucionalnu potvrdu šta su radili. Tužilaštvo je na potezu. Neki od ključnih navoda revizije potvrđuju sve moje ranije objave - navodi.

Podsjeća da nalaz Ureda za reviziju institucija u FBiH je pokazao da je ova kompanija 2022. godine prodala viškove firmama-nakupcima po prosječnoj cijeni od 195 eura po megavat satu (MWh). 

- Iste godine je prosječna cijena na berzama u Hrvatskoj (CROPEX) i Srbiji (SEEPEX) bila 78 eura viša. Prostom računicom, na ovim razlikama u cijeni je Elektroprivreda BiH te godine propustila prihod od 63,6 miliona maraka (32,5 miliona eura). Revizori upozoravaju i na "neopravdanu praksu uprava u rudnicima" da unajmljuju rudare i mehanizaciju od privatnih kompanija, te plaćaju za to desetine miliona maraka godišnje, iako imaju vlastite radnike i mašine. Prošle godine je kupila skoro milion tona uglja od dva privatna rudnika, plaćajući oko 150 maraka (oko 77 eura) po toni. Iste godine je svojim rudnicima plaćala 71 marku (oko 37 eura) po toni, pokazuju podaci federalnih revizora - zaključuje Žuljević.

Facebook status Anera Žuljevića. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.