HDZ 1990

Cvitanović: Najave Dodika mi djeluju kao političko prikupljanje poena

Smatra da pristup Hrvatske i u BiH i u Hrvatskoj treba biti takav da na ovo reaguju onako kako je u interesu bh. Hrvata i Hrvatske

Ilija Cvitanović. Facebook

S. S.

28.12.2023

Ilija Cvitanović, državni parlamentarac i predsjednik HDZ-a 1990, komentarisao je izjave predsjednika RS o otcjepljenju tog entiteta.

- Najave gospodina Dodika mi djeluju kao političko prikupljanje bodova i ne bih ih posmatrao u drugom kontekstu jer ovo nije prvi put da on ovako prijeti, štaviše, kontinuitet njegovih politika je prijetnja otcjepljenjem RS od Bosne i Hercegovine - naglasio je.

- I ptice na grani znaju za tu njegovu priču, ali u kontekstu trenutne podjele geopolitičkih karata, mislim da je ta opcija izglednija nego nekih ranijih godina. Postoje isprepleteni interesi niza velikih država kojima bi krizno žarište u BiH odgovaralo i pretvaranje Balkana u bure baruta. Tu bi opet najviše stradali mi Hrvati kao najmalobrojniji narod, kako u BiH, tako i u Dodikovom entitetu - dodaje lider devedesetke.

Smatra da pristup Hrvatske i u BiH i u Hrvatskoj treba biti takav da na ovo reaguju onako kako je u interesu bh. Hrvata i Hrvatske, a smatra da teška kriza to nikako nije.

- Ipak, moram reći da smatram kako do otcjepljenja koje Dodik najavljuje nikada neće doći. Bit će ovo još jedan pucanj u prazno - zaključio je Cvitanović u izjavi za Otvoreno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.