VRSNI STRUČNJAK

Ovo je biografija Ismeta Gavrankapetanovića, novog direktora KCUS-a

Poznat je i po tome što je bio lični ljekar Alije Izetbegovića kako u ratnom, tako i u poratnom periodu

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović. Fena

S. S.

28.12.2023

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu odlučio je da novi direktor najveće zdravstvene ustanove u BiH bude prof.dr. Ismet Gavrankapetanović.

On je rođen u Sarajevu 1962. godine. U rodnom gradu završio je Prvu gimnaziju kao učenik generacije te Medicinski fakultet 1986. godine. Dvije godine kasnije odbranio je doktorsku tezu. 

Aktivno govori engleski, francuski i arapski jezik. Gostujući je profesor na uglednim svjetskim univerzitetima i član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, između ostalih i Američke akademije ortopedskih hirurga, Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije.

Poznat je i po tome što je bio lični ljekar Alije Izetbegovića kako u ratnom, tako i u poratnom periodu. Alija mu je izuzetno vjerovao i držao je do njegovog mišljenja.

Podsjećamo, u prethodnih osam godina ovom zdravstvenom ustanovom je upravljala Sebija Izetbegović, a zbog neslaganja s njenim upravljanjem ovom zdravstvenom ustanovom on ju je napustio. Kasnije je postao direktor Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš", te na toj poziciji ostao sve do danas.

Nakon smjene Sebije Izetbegović prošlog mjeseca KCUS-om je kao v.d. direktora upravljao hirurg Alen Pilav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.