RIJEČ STRUKE

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

U većini slučajeva je klinička slika blaga i pacijenti se liječe u kućnim uvjetima, kazala je doktorica

Kod starijih osoba pojavila se vrtoglavica. Fena

FENA

29.12.2023

Posljednjih dana raste broj zaraženih koronavirusom, a u većini slučajeva klinička slika je blaga i pacijenti se liječe u kućnim uvjetima, kazala je Feni dr. Arnela Prtljagović specijalizant infektologije u Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić" Mostar.

Klinička slika drugačija

- U posljednjih deset dana u našim smo ambulantama zabilježili povećan broj pacijenata s koronavirusom - ističe Prtljagović, dodavši da je i broj ležećih pacijenata s koronavirusom u Kantonalnoj bolnici povećan, ali da su svi pacijenti stabilni.

Kako kaže, što se tiče simptomatologije, klinička slika je nešto malo drugačija.

- Pored povišene tjelesne temperature, izražene opće slabosti, češće su prisutni simptomi od strane gornjeg respiratornog trakta, a uključuju zapušenost nosa, blagu grlobolju, dok gubitak osjeta okusa i mirisa nismo primijetili - naglašava dr. Prtljagović.

Dodaje i da rjeđe susreću pacijente s prolivima, što je ranije bio slučaj.

- Kod starijih osoba smo primijetili pojavu vrtoglavice kao jedan od simptoma. U većini slučajeva je klinička slika blaga i pacijenti se liječe u kućnim uvjetima, no pojavi se i pokoji sporadični slučaj sa simptomima od strane donjeg respiratornog trakta. Uglavnom su to stariji pacijenti s brojnim komorbiditetima - pojašnjava Prtljagović.

Zarazna infekcija

Kada je u pitanju hripavac, kaže da u toj zdravstvenoj ustanovi još nisu zabilježili nijedan slučaj, a riječ je o ozbiljnoj i vrlo zaraznoj infekciji uzrokovanoj bakterijom Bordetella pertussis.

Upozorava i da zahlađenje i zimsko vrijeme sa sobom nose povećan rizik obolijevanja od različitih virusa pa je tako povećana i mogućnost i zaraze koronavirusom. Tome još dodatno pogoduju predstojeći praznici i putovanja ljudi koja su pojačana u tom razdoblju.

Na kraju je istaknula da je situacija trenutno stabilna, ali da možemo očekivati veći broj oboljelih u narednom periodu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.