ZASTUPNICA U SKUPŠTINI KS

Fatima Gavrankapetanović podnijela inicijativu za nabavku Lokomata za neurorehabilitaciju

Inicijativa i amandan su pokrenuti nakon sastanaka sa ljekarima u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i izraženim njihovim potrebama

Dr. Fatima Gavrankapetanović. TV SA

H. J. I.

30.12.2023

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, dr. Fatima Gavrankapetanović, podnijela je inicijativu za nabavku Lokomata za neurorehabilitaciju. 

Inicijativa i amandan su pokrenuti nakon sastanaka sa ljekarima u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i izraženim njihovim potrebama. Trenutno stanje u FBiH, je da ne postoji ni jedan Lokomat, već se svi pacijenti šalju u Banju Luku u Zavod Zotović, čime Kanton Sarajevo ostaje bez značajnog dijela finansijskih sredstava.

Šta piše u inicijativi

- Smatramo da je za Kanton Sarajevo i naše osiguranike, veoma bitno da pratimo savremene trendove fizikalne terapije i rehabilitacije, te da omogućimo građanima uslove za maksimalni oporavak i rehabilitaciju. Nabavkom Lokomata osiguranicima KS kao i cijele FBiH, možemo omogućiti metodu neurorehabilitacije u Općoj bolnici "prim. dr. Abudal Nakaš", koja ima uslove prostorne a terapeuti i ljekari bi prošli dodatnu edukaciju.

Cijena tretmana neuromišićnih pacijenata na Lokomatu u privatnim centrima kreće se od 80 do 150 KM.

Nabavkom Lokomata kao i predloženim opremanjem u smislu opreme i edukacijom kadra, Opća bolnica "prim.dr.Abdulah Nakaš", postala bi jedan od vodećih centara u Feberaciji BiH, za neuromišićnu rehabilitaciju, spinalnu, ortopedsku, pulmološku, dječiju - navodi se u inicijativi.

Metoda robotske rehabilitacije

Robotska neurorehabilitacija koristi robotske i senzorne uređaje koji pomažu, povećavaju i pojačavaju učinke terapije. Napredna rehabilitacija kombinacijom tradicionalne terapije te robotski i računarski potpomognute tehnologije omogućuje pacijentu da postigne najbolje moguće rezultate u procesu rehabilitacije te uspostavljanju i očuvanju radne sposobnosti.

Primjena robotike u rehabilitaciji se zasniva na kontrolisanom ponavljanju pokreta što uz poboljšanje motivacije i inicijative doprinosi neuroplastičnosti, odnosno sposobnosti mozga da se nakon bolesti ili povrede moduliše, reorganizuje i uspostavlja nove veze (sinapse) između nervnih ćelija koje preuzimaju ulogu i funkciju oštećenih.

Efekti treninga robotima su višestruko pozitivni, najprije u poboljšanju motivacije i zainteresovanosti za rehabilitaciju, poboljšanje motorne kontrole i snage u nogama, sigurnosti i automatizma hoda, ostvarivanje samostalnog hoda ili hoda uz adekvatno pomagalo.

Sekundarne koristi su ostvarene u vidu umanjenja pojave komplikacija poput duboke venske tromboze, kardiorespiratornog i mišićnog kondicioniranja, poboljšanja motivacije pacijenata i umanjenja depresivnih epizoda.

Roboti ne mijenjaju terapeute nego im olakšavaju rad i kao takvi predstavljaju značajan dodatni mehanizam cjelokupne kompleksne rehabilitacije moždanog udara. Poboljšavaju efektnost i efikasnost rehabilitacije i sigurno predstavljaju jedan od značajnih segmenta budućnosti u rehabilitaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.