NEMA POVRIJEĐENIH

Incident u Crvenom moru: Američki razarač oborio rakete ispaljene s teritorije koju kontroliraju Huti

Nije prijavljena šteta, a prijavljeno je da je sva posada sigurna

Razarač američke mornarice u patroli u Crvenom moru. X: @CENTCOM

Z. K.

31.12.2023

Dvije protivbrodske balističke rakete ispaljene iz Jemena oborio je američki razarač u subotu, saopćila je američka Centralna komanda (Centcom). 

Poziv u pomoć

 Centcom navodi da su američki razarači Gravely i Laboon odgovorili na zahtjev za pomoć Maersk Hangzhou, kontejnerskog broda koji je pod zastavom Singapura, u vlasništvu Danske i koji je prijavio da je pogođen projektilom dok je prolazio kroz Crveno more.

Dok su pružali pomoć, rakete su lansirane prema brodovima s teritorije koju kontrolišu Huti, navedeno je iz Centcoma. Gravely je oborio projektile, rekao je Centcom, opisujući to kao "23. ilegalni napad Huta na međunarodne brodove" od 19. novembra.

Organizacija pomorskih trgovinskih operacija Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopćila je da je primila izvještaj o incidentu u Crvenom moru, jugozapadno od jemenske luke Hodeidah.

Glasan prasak

Zapovjednik neidentifikovanog broda prijavio je "glasan prasak praćen bljeskom na lučnom pramcu broda" i nekoliko eksplozija u tom području. Nije prijavljena šteta, a prijavljeno je da je sva posada sigurna. Plovilo je očistilo područje punom brzinom do sljedeće luke pristajanja, prenosi "The Guardian"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.