BEZ STANDARDA

Agencija za nadzor nad tržištem BiH: Zbog opasnosti od požara i strujnog udara ova tri proizvoda povučena s tržišta

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ove proizvode da ih odmah prestanu koristiti i da ih vrate u trgovinu gdje su ih nabavili

Predstavlja opasnost od strujnog udara i požara. Facebook

Z. K.

4.1.2024

Iz prodaje je Agencija za nadzor nad tržištem BiH povukla svjetlosni lanac "Multi function" porijeklom iz Kine koji predstavlja opasnost od strujnog udara i požara. 

Dužina kabla

Kako su naveli dužina kabla između utikača i prve svjetiljke je manja od propisane, a proizvod ne sadrži ni neophodna upozorenja i nije propisno označen.

- Proizvod nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60598-2-20 – navedeno je iz Agencije.

Također, iz prodaje povučen je bicikl za djecu “14’ AOMMAT” zbog rizika od povrede. Zemlja porijekla je Kina, a bicikl predstavlja rizik od povrede jer držači na upravljačima ne ispunjavaju propisane zahtjeve, zaštita za lanac nije u skladu sa propisanim zahtjevima, uputstva za upotrebu nisu u skladu sa propisanim zahtjevima,a označavanje bicikla nije u skladu sa propisanim zahtjevima.

Bicikl, kako su naveli iz Agencije, ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN ISO 8098:2015.

Biciklo povučeno s tržišta. Facebook

- Iz trgovina je povučen i električni rešo JX-2020A iz Kine, jer predstavlјa opasnost od požara i strujnog udara.

Električni rešo JX-2020A iz Kine. jiji

Također nema funkcionalno zaštitno uzemljenje, nema adekvatnu konstrukciju, nije propisno označen, uputstvo za upotrebu nije napisano na jednom od službenih jezika koji se koriste u BiH – istakli su iz Agencije.

Naponska granica

Rešo nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS EN 60335-2-9.

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ove proizvode da ih odmah prestanu koristiti i da ih vrate u trgovinu gdje su ih nabavili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.