PREDSTAVLJAJU RIZIK

S bh. tržišta se povlače igračka pištolj s mecima i skateboard

Povučeni proizvod ne posjeduje upozorenje o potencijalnoj opasnosti, uputstvo o upotrebi, te ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu

Povučeni proizvod. Fena

H. J. I.

12.10.2023

S bosanskohercegovačkog tržišta povučen je skateboard kineskog proizvođača, jer predstavlja rizik od povreda, kao i igračka pištolj s mecima.

"Može doći do gušenja

Kad je riječ o pištolju s municijom, Agencija za nadzor nad tržištem BiH je objavila da dužina projektila s vakuumskom kapicom s vodećim dijelom nije zadovoljavajuća.

- Dijete tokom igre može staviti projektil u usta i može doći do gušenja. Ne posjeduje prateće upozorenje o potencijalnoj opasnosti od ciljanja u oči ili lice. "Upozorenje. Ne ciljajte u oči ili lice." Proizvod ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 71-1+A1:2019 - navedeno je.

Skateboard nema dovoljnu izdržljivost

Skateboard model "Marvel Mesuca Creation" se povlači s tržišta, jer daska skateboarda nema dovoljnu izdržljivost i njena gornja površina nije izrađena kao protivklizna površina.

Povučeni proizvod ne posjeduje upozorenje o potencijalnoj opasnosti, uputstvo o upotrebi, te ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu.

Nadležna inspekcija naložila je mjere povlačenja s tržišta, uništavanja proizvoda i informisanja potrošača, dok se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod preporučuje da ga prestanu koristiti i vrate uvozniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.