MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Nešić: Jelena Trivić navija da njen prijatelj Kristijan Šmit nametne Izborni zakon

Ne sporim njeno pravo da mrzi Milorada Dodika, ali ne smije zbog te mržnje mrziti RS i odricati se njenih ustavnih nadležnosti, rekao je Nešić

Nešić i Trivić oko izbornog zakona RS. Avaz

Z. K.

4.1.2024

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik DNS-a, osvrnuo se na izjave Jelene Trivić o najavama donošenja izbornog zakona RS te je iznio niz kritika na rad opozicije u RS. Između ostalog, Nešić je naglasio kako Jelena Trivić svojim političkim stavovima brani odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Opći principi

- Pretužno je da neko ko je želio da bude predsjednik RS brani Izborni zakon BiH i daje mu primat nad izbornim zakonom RS. Priznajem da nisam iznenađen i da smo svjesni da Jelena Trivić navija da njen prijatelj Kristijan Šmit nametne Izborni zakon. 

RS ima svoj Izborni zakon od 2002., kao i svoju izbornu komisiju. I ono što joj nije osporio ni nakaradni Ustavni sud BiH, osporava joj Jelena Trivić. Sramota. Ne sporim njeno pravo da mrzi Milorada Dodika, ali ne smije zbog te mržnje mrziti RS i odricati se njenih ustavnih nadležnosti - rekao je Nešić.

Predsjednik DNS-a je u svojoj izjavu podsjetio Trivić, ali i Igora Crnatka iz PDP-a da član 1.1. Izbornog zakona BiH kaže da se tim zakonom uređuju izbori za Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH te opći principi za ostale nivoe vlasti.

- To znači da entiteti imaju punu nadležnost da donesu svoje izborne zakone za izbore za njihove institucije, kao i lokalni nivo vlasti, i s tim da se uvaže opći principi iz Izbornog zakona BiH. To je potvrdio Ustavni sud BiH, ali je Trivić i Crnatku draži Izborni zakon BiH nego RS i onda se pitaju zašto stalno gube izbore. Gubite ih jer su vam draže partije iz Sarajeva i Kristijan Šmit od RS - poručio je Nešić.

Naglasio je i kako opozicija godinama traži izmjene Izbornog zakona.

- Onda im ponudimo i skenere i videonadzor i da zajedno sjednemo i napišemo zakon kakav njima odgovara, a oni kažu: „Nećemo, mi hoćemo Bakirov (Izetbegović op.a.) zakon na nivou BiH". Pri tome, zakon koji su usvojili u Predstavničkom domu zadire u nadležnosti RS i neustavan je, a primjena mu je od 2026. godine. 

Pa znate li šta hoćete ili radite samo ono što vam stranci kažu, makar to bilo i u korist sopstvene štete? Prava i državotvorna opozicija, svuda u svijetu, sjedne za stol s vlašću i bori se za izborni zakon po svojoj mjeri i ne šuruje sa strancima protiv svoje zemlje i svog naroda. 

Eto, Jelena može sa Šmitom na sjednicu PIC-a da dogovara Izborni zakon, ali ne može sa političkim partijama iz RS. Kao Srbina, stid me njene sramote - ističe Nenad Nešić.

Neevropski zakon

Na kraju, ministar sigurnosti je poručio i kako Jelena Trivić želi neevropski zakon.

- Treba reći i da nam Šmit nameće, a Jelena Trivić želi neevropski zakon i način glasanja koji se primjenjuje u Africi. Ima li većeg dokaza o tome da nas Šmit iz 21. gura u 19. stoljeće. Da priča bude kompletna, kolonijalni gospodar sebi je našao i vazale. Srećom, ta priča je bajka -zaključio je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.