OPSTRUKCIJE

Profesor Šukrija Bakšić tvrdi za "Avaz": Blokada Ustavnog suda ozbiljan problem

To unosi visoku dozu pravne nesigurnosti, jer bi veliki broj zakona stajao pod upitnikom, kaže Bakšić

Bakšić: Prisilili sudije da se povuku. Facebook

Alen Bajramovic

4.1.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik jučer je ponovo poručio da ovaj entitet neće izabrati dvoje sudija u Ustavni sud BiH sve dok iz ove institucije ne odu sudije stranci.

Idu u penziju

Izostanak adekvatnog odgovora na očigledno kršenje Dejtonskog sporazuma i ucjene iz RS dovode u pitanje nastavak rada najviše sudske instance u državi, kojoj trenutno nedostaje troje sudija, a u naredne dvije godine još troje odlazi u penziju.

- Mislim da bi ovo, zbog nedostatka kvoruma, moglo dovesti do blokade rada Ustavnog suda BiH. Oni su uspjeli da postojeće sudije iz RS prisile da se povuku. Sudija Knežević je prije vremena otišao u penziju. Vjerujem da će u NSRS blokirati proceduru izbora, tako da bismo mogli doći u ozbiljan problem - kaže za “Avaz” Šukrija Bakšić, profesor ustavnog prava.

Pojašnjava da bi takav scenarij, s obzirom na nadležnosti Ustavnog suda, predstavljao krupan problem ne samo kada je u pitanju poništavanje antidejtonskih i rješenja sa secesionističkim namjerama.

- Radi se i o zakonima koji se ne tiču ni vitalnog nacionalnog interesa niti se kroz njih prelamaju interesi državne i antidržavne pozicije, već tretiraju svakodnevna pitanja građana. To unosi visoku dozu pravne nesigurnosti, jer bi veliki broj zakona stajao pod upitnikom. Na taj način gube građani oba entiteta, ali sve što se dešava od RS i nije u funkciji zaštite građana, već određenih politika. Interesi građana mjere se visinom plaća, penzija, cijena i kupovnom moći - ističe Bakšić.   

Neće postići

Dio stručne javnosti očekuje da, ako Sud zaista dođe u blokadu, reagira visoki predstavnik, ali Bakšić smatra da same odluke OHR-a neće postići ništa ako se ne osiguraju mehanizmi za njihovo provođenje.

- Međunarodna zajednica se trenutno rasplinjuje na probleme Bliskog istoka i Ukrajine, pa je pitanje koliko smo mi u žiži interesiranja. Treba imati u vidu da je međunarodna zajednica skup disperziranih, različitih interesa, naročito velikih sila, i uglavnom se stav o bilo kojem kriznom pitanju u svijetu pojavljuje kao rezultanta interesa tih sila. Pitanje je šta hoće Amerikanci, Rusi ili EU i, dok se oni ne dogovore, to ide usporenim tempom - dodaje Bakšić.

Izvršenje presuda

Saglasan je s ocjenom da je još rano za odlazak stranih sudija, posebno zbog činjenice da se presude Ustavnog suda BiH ne provode.

- Dok Dodik traži da se sastav Ustavnog suda reformira, tvrdi da je isteklo vrijeme sudijama strancima i da se Sud treba popunjavati domaćim kadrovima, suprotna strana bi trebala insistirati da se, u paketu s tom reformom, riješi pitanje izvršenja presuda - ističe Bakšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.