NAŠA TEMA

Porodilje moraju izdvojiti vrtoglave cifre: Čak 7.000 KM za porod u privatnoj klinici

Porodilje, generalno, nisu zadovoljne uvjetima koje imaju i onda traže neki izlaz u privatnim klinikama, kaže Tatarević

Luksuzni tretman u privatnim klinikama. Facebook

Meliha Smajkic

4.1.2024

Iako se većina žena u BiH porađa u državnim bolnicama, ipak, posljednjih godina sve je veći broj onih koje se, iz niza razloga, odlučuju na odlazak u privatna porodilišta, pa čak i ona izvan granica naše zemlje.

Na taj čin su jedne potaknute vlastitim strahom od poroda i mučnim i neugodnim iskustvima koja se u javnost iznose, a druge jer u tim trenucima žele imati vrhunsku uslugu i njegu, ali i luksuz kakav se nerijetko nudi u pojedinim klinikama u regionu.

Bolji tretman

Predsjednica Udruženja „Baby steps“ Amila Tatarević nam potvrđuje da je primjetan broj žena koje biraju privatne bolnice za porođaj.

- Vrlo brzo ćemo i u Sarajevu imati privatno porodilište i ne sumnjam u to da će imati dobar promet jer porodilje, generalno, nisu zadovoljne uvjetima koje imaju i onda traže neki izlaz u privatnim klinikama. Na kraju krajeva, i kada se nadaju boljem tretmanu u državnim porodilištima, to plaćaju praktično kroz korupciju. U Tuzli, gdje ima privatno porodilište, nedavno smo razgovarali o tom iskustvima, a u Tuzlu se idu porađati i žene iz Sarajeva. Također, u Banjoj Luci je puno porodilja u privatnim klinikama - kaže nam Tatarević.

Tatarević: Iz Sarajeva u Tuzlu. Facebook

Iako je, navodi, manje iskustava onih koje odlaze van BiH, ipak ima i takvih slučajeva, i to pretežno prema Zagrebu.

Brojne usluge

Međutim, o porodu u privatnim klinikama većina žena u BiH može samo sanjati, budući da su te cijene papreno visoke. I dok u BiH klasičan porođaj košta 2.500 KM, dotle u Hrvatskoj ta cifra prelazi iznos od 7.000 KM, u koji je, istina, uračunata trodnevna hospitalizacija. Carski rez u BiH se obavlja za 4.500 KM, a u jednoj poznatoj klinici u Hrvatskoj za više od 10.000 KM, skupa s hospitalizacijom. Međutim, posebno se plaćaju brojne druge usluge, kao, logično, i boravak supruga u apartmanu s pacijenticom, što na dnevnoj bazi košta čak 600 KM.

Carski rez

Tatarević navodi da je, kada je riječ o privatnim porodilištima, problematično to što bilježe povećan broj carskih rezova koji nisu inducirani u smislu medicinske indikacije.

Cijene poroda u BiH i regionu. Avaz / Africa images / Canva

- Imamo povećanu stopu carskih rezova, koji nose niz posljedica i, nažalost, nemamo svijest o tome koje sve posljedice nosi - kaže Tatarević.

U Srbiji jedna klinika porodiljama iz drugih zemalja pruža i uslugu transporta s aerodroma i do njega, rezervaciju smještaja, ali i turističke usluge. Klasičan porođaj u privatnim klinikama u Srbiji košta između 5.500 i 6.000 KM, a carski rez skoro dvostruko više.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.