VIŠI ASISTENT

Hasanović s FPN-a za “Avaz”: Profesor Zgodić je u temeljima savremene bh. misli, ali je i tragična figura naše realnosti

Pisao je mnogo, ali još više je, nažalost, ostalo neispisano, kaže Hasanović

Hasanović i Zgodić. Ajla Čaušević / FPN

Alen Bajramovic

5.1.2024

Viši asistent na Fakultetu političkih nauka dr. Jasmin Hasanović bio je student, zatim asistent i doktorant profesora Esada Zgodića pa u, kako kaže, bunilu nakon vijesti o njegovoj smrti, teško može odvojiti emocije od objektivno nenadoknadivog gubitka.

- Sad mi je više nego jasno da je njegov naučni i akademski rad, kao i društveno-politički angažman, obilježio jednu jako važnu epohu, ne samo naše postsocijalisticke realnosti nego i tragičnog perioda sloma socijalizma krajem 90-ih godina. Istina, pisao je mnogo, ali još više je, nažalost, ostalo neispisano. Brojna su iskustva iz prve ruke, koja možda nikad nećemo ni saznati a koja su me naučila onome o čemu je profesor često i govorio, da u politici postoje brojni slojevi, vidljivi i nevidljivi, površinski i oni ispod površine, u kojima se cijeli svijet politike zaista i odigrava. Mada će profesor Zgodić zasigurno ostati upamćen kao neko ko je u samim intelektualnim temeljima savremene bosanskohercegovačke misli, on je istovremeno i tragična figura naše političke i društvene realnosti, bivajući nerijetko marginaliziran, zapostavljen i skrajnut, kako i od zvanične Akademije, tako i od partije u čijoj je izgradnji učestvovao – ističe Hasanović za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.