PREDSJEDNIK CRNE GORE

Milatović ima jasan stav: Pozvan sam na proslavu dana RS, ali neću ići

Sa Vućićem imam institucionalni odnos, istakao je Milatović tokom razgovora za "Vijesti"

Milatović: Nepopustljiv je. Fena

E. Ć.

7.1.2024

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je danas kako sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem ima "institucionalne odnose", a ponovio je da neće ići na obilježavanje neustavnog dana RS 9. januara.

Državna politika

- Sjećate li se mojih izjava kada sam smatrao da se što se tiče izbora u Crnoj Gori pitaju građani Crne Gore, a ne nikako bilo ko iz Beograda, Brisela ili Vašingtona? 

Isto tako ja zaista ne bih trenutno komentarisao gospodina Vučića. Više puta sam rekao da je gospodin Vučić predsjednik Republike Srbije i mi imamo institucionalni odnos dva predsjednika koja su na čelu dvije susjedne države - rekao je Milatović za crnogorske "Vijesti".

On je istakao kako je dobio poziv na proslavu neustavnog dana RS, ali je ponovio kako neće ići.

- Znate moj stav koji se tiče cjelovitosti Bosne i Hercegovine, to je naša državna politika, to je i moj stav - poručio je Milatović.

Tokom razgovora za "Vijesti" Milatović je rekao kako se snažno zalaže i vjeruje u sekularnu državu Crnu Goru, zemlju gdje je jasno podijeljena državna i crkvena vlast.

- To je moj stav. To jesam li ja vjernik ili nisam vjernik je pitanje moje, to je moje lično osjećanje - izjavio je on.

Jasan stav

Kazao je kako misli da su građani stekli utisak o njemu da nije osoba koja vjeruje "slijepo".

- Kršten sam u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve. Mislim da Mitropolija kao dio Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori uživa veliko povjerenje građana i ja tu činjenicu poštujem - izjavio je Milatović.

Upitan treba li Crna Gora postati država konstitutivnih naroda ili da ostane sekularna i građanska država, Milatović je odgovorio:

- Apsolutno sam posvećen Crnoj Gori kao zemlji koja je utemeljena na antifašizmu. Više puta sam govorio i o žrtvi koju je moja porodica dala u borbi protiv fašizma i nacizma. 

Posvećen sam Crnoj Gori kao sekularnoj državi, gdje je jasna razdvojenost države i crkve, kao građanskoj državi, gdje je građanin taj koji je nosilac suvereniteta, bez obzira je li taj građanin po nacionalnom opredjeljenju Crnogorac, Srbin, Bošnjak, Musliman, Hrvat, Albanac ili Rom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.