NAPRAVIO NEKOLIKO KRUGOVA

Prema podacima stranice FlightRadar: Stratotanker već u zračnom prostoru BiH, čeka se dolazak F-16 lovaca

Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije

Stratotanker. FlightRadar

H. J. I.

8.1.2024

Dva lovca F-16, “borbeni sokolovi,” Američkog vazduhoplovstva izvest će bilateralnu kopneno-zračnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog 8. januara u poslijepodnevnim satima. 

Ovu misiju podržavat će i letjelica KC-135 Stratotanker koja će osigurati dopunu goriva u zraku za letjelice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima stranice FlightRadar, Stratotanker se već nalazi u zračnom prostoru BiH. Kao što se može vidjeti, on je već napravio nekoliko krugova.

Stratotanker se već nalazi u zračnom prostoru BiH. FlightRadar

Podsjećamo, jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku redovno se vojno angažuju s regionalnim partnerima s ciljem osiguranja obuke, poboljšanja interoperabilnosti i demonstriranja naše zajedničke posvećenosti istim sigurnosnim ciljevima. Bosna i Hercegovina ključni je partner SAD i ima zajednički cilj u osiguranju regionalne stabilnosti.

Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije. Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projiciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.