ZAVRŠEN SASTANAK

Vlast Republike Srpske završila sastanak: Dogovoreno usvajanje izbornog zakona

Prije nekoliko dana vlast u RS je kazala da želi svoj izborni zakon, te da ne žele izbornu komisiju za organizaciju lokalnih i entitetskih izbora

Nakon sastanka obratili se lideri stranaka. RTRS

N. H.

8.1.2024

Stranke koje čine vlast u Republici Srpskoj održale su sastanak na kojem je bilo razmatrano usvajanje entitetskog izbornog zakona. 

Prije nekoliko dana vlast u RS je kazala da želi svoj izborni zakon, te da ne žele izbornu komisiju za organizaciju lokalnih i entitetskih izbora, iako su upozoreni da je to podrivanje države. 

Nakon održanog sastanka oglasili su se predstavnici stranaka. Predsjednik NSRS i lider stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić je kazao da je će radna verzija izbornog zakona RS ići na analizu kod svih političkih partija, ističući kako je ustavni osnov neosporan i kako je sadržan u Ustavu RS i Ustavu BiH. 

- Onaj koji je danas došao da razgovara o izbornom zakonu je onaj koji je na temelju poštovanja insitucija RS, zakona i Ustava, a onaj koji nije došao je na poziciji Šmit (Schmidt) - rekao je Stevandić, naglasivši da će, ukoliko se zakon usvoji u adekvatnom roku, lokalni izbori u oktobru ove godine u RS biti održani prema izbornom zakonu RS. 

Predsjednik Vlade RS i potpretsjednik SNSD-a Radovan Višković smatra da postojeći ustav dozvoljava entitetima da urede izborni proces na svojoj teritoriji.

- Prije svega, izbor za predsjednika i potpredsjednike RS za NSRS načelnike, gradonačelnike i odbornike. Za sve ono što nije sa zajedničkog nivoa - rekao je Višković, dodavši da na CIK-u ostaje uredi izbore za Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH. 

Medijima se obratio i predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

- Mi smo se sastali da poručimo da želimo da imamo moderan izborni zakon, da ne želimo nikakvo nametanje izbornog zakona bilo legalnog ili nelegalnog visokog predstavnika - rekao je lider DNS-a, Nenad Nešić.

Ministar sigurnosti BiH se osvrnuo i na verbalni sukob koji je na početku sastanka imao s predsjednikom NSRS. Istakao je kako je samo za poštivanje zakona te kako po zakonu Narodni front Jelene Trivić je vanparlamentarna stranka, a poslanici koji djeluju u okviru te stranke samostalni poslanici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.