NAPLATA RTV TAKSE

Elektroprivreda BiH uputila poziv javnim emiterima: "Usaglasite stavove"

Put BiH u EU nije moguć bez održivog i nezavisnog javnog RTV servisa, naglasili su

EPBiH: Oglasili se. Facebook

N. H.

8.1.2024

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine pozvala je javne emitere na usaglašavanje stavova i nastavku saradnje na naplati RTV takse.

- Elektroprivreda BiH, svjesna važnosti javnih RTV servisa, na raspolaganju je rukovodstvima javnih servisa u Bosni i Hercegovini, iskazujući spremnosti da nastavi poslovnu saradnju i ispunjavanje obaveza na prikupljanju RTV takse kroz ugovorni odnos uz poštivanje zakonskih odredbi - ističu iz ovog preduzeća.

Poziv na usaglašavanje stavova

Dodali su da su nakon zajedničkog sastanka s predstavnicima BHRT i RTVFBiH, na kojem su izneseni oprečni stavovi emitera, Elektroprivreda BiH, ponovo je uputila poziv ugovornim stranama da usaglase stavove i dostave potpisan Ugovor ili Aneks na Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse.

- Razumijevajući ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze bh. javni radiotelevizijski servisi, JP Elektroprivreda BiH je u prethodnom periodu dala značajan doprinos njihovom opstanku kroz ugovor (i pripadajuće anekse kojim se isključivo produžio rok trajanja ugovora) na prikupljanju RTV takse s ciljem privremenog rješavanja finansiranja RTV servisa - kažu iz Elektroprivrede BiH.

Spremnost na nastavak saradnje

U nastavku navode da je EPBiH svjesna da put BiH u EU nije moguć bez održivog i nezavisnog javnog RTV servisa, te su izrazili punu spremnost na to da se odazovu na nastavak saradnje sa RTV servisima. 

- Naplata RTV takse na području Federacije BiH je kompleksno pitanje, koje je do sada bilo predmetom tripartitnog ugovora uz saglasnost sve tri strane prilikom njegovog nastajanja i ni na koji način ne zavisi, niti predstavlja zakonsku obavezu JP Elektroprivreda BiH. U tom smislu, JP Elektroprivreda BiH i dalje stoji na raspolaganju da u ime javnih emitera, na računima za električnu energiju iskazuje iznos za RTV taksu, uz zaključenje ugovora, a uvažavajući odredbe Zakona o Javnom servisu radio- televizije FBiH i Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu BiH - zaključuju iz Elektroprivrede BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.