NEUSTAVNI DAN RS

Naša stranka: Danas se nema šta slaviti

Rukovodstvo RS je protiv sebe okrenulo najveći dio međunarodne zajednice, uključujući SAD, ali i EU kojoj deklarativno teže, navode u saopćenju

Oglasili se iz Naše stranke povodom neustavnog dana RS. Naša stranka

H. J. I.

9.1.2024

Povodom obilježavanja 9. januara kao neustavnog dana Republike Srpske oglasili su se iz Naše stranke.

- Obilježavanje 9. januara mnogima je s pravom dan žaljenja jer je na taj dan srpska nacionalistička politika otvorila vrata za pogrom nesrpskog stanovništva koji će biti krunisan genocidom nad Bošnjacima u julu 1995. godine. Osim žrtvama te politike, ovo bi trebao biti dan za žalost i svima koji ga obilježavaju, jer slavljenje takvih necivilizacijskih tekovina Republiku Srpsku vodi u izolacionizam, a sve naše građane koji žive u tom entitetu u ekstremno siromaštvo.

Rukovodstvo Republike Srpske je protiv sebe okrenulo najveći dio međunarodne zajednice, uključujući SAD, ali i EU kojoj deklarativno teže. Okrenulo ga je, između ostalog, i zbog insistiranja na 9. januaru kao danu RS. Ako se evropskim vrijednostima ne dozvoljava da dođu u RS, onda građani iz tog entiteta idu u zemlje EU, da bi tamo živjeli te vrijednosti. To dovoljno govori na čijoj su strani i u kojem pravcu gledaju građani, te o propasti u koju ih vodi ovo rukovodstvo.

Razlog za slavlje ćemo imati u martu, ako otvorimo pregovore o pristupanju u EU. Tada ćemo u cijeloj BiH biti na korak bliže da ovdje živimo kao što živimo kad odemo u neku od članica EU. Slavljenje 9. januara nas ne približava tome, jer se slave zločini kojima je presuđeno u Hagu i krši se ustavni poredak Bosne i Hercegovine. To je ono što nas udaljava od otvaranja pregovora. Danas je zbog toga dan žalosti za svakog razumnog, a pogotovo za naše sugrađane u RS, jer će u najvećoj mjeri oni osjećati posljedice politike tamošnjeg mračnog rukovodstva. Pozivamo ih da odluče, hoće li ove godine u Evropu ili u podjele i konflikte - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.