MEMORIJALNI CENTAR

Udruženja žrtava položila cvijeće u Potočarima, traže da se 9. januar proglasi danom žalosti

Udruženja žrtava također smatraju da je 9. januar početak najvećeg zla na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata

Udruženja žrtava položila cvijeće u Potočarima. Fena

FENA

9.1.2024

Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida, udruženja srebreničkih žrtava, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, potpredsjednik RS Ćamil Duraković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, poslanik u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić, i drugi zvaničnici položili su danas cvijeće u Potočarima na Spomen obilježju i mezarju za žrtve genocida iz 1995. godine.

Odgovor na neustavno obilježavanje

Povod je, kako su naveli, neustavno obilježavanje 9. januara, kada je skupština takozvane Srpske Republike u BiH izvela državni udar u SR BiH i na taj način pokrenula neviđena stradanja na prostoru BiH. Udruženja žrtava također smatraju da je 9. januar početak najvećeg zla na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

- Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret Majka enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje Žena Podrinja zajedno sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, došli smo na tu ideju da se dođe u Srebrenicu i zajednički obilježi stradanje kao posljedica 9. januara. Mi smo prije 10-ak dana planirali jedan tim koji je imao zadatak da pripremi kako i na koji način odgovoriti na neustavno obilježavanje 9. januara u entitetu RS. I došli smo do zaključka da je neohodno doći na mjesto gdje je počinjen najveći zločin, koji je upravo posljedica 9. januara, odnosno doći u Potočare gdje je od 11. do 19. jula počinjen genocid nad bošnjačkim narodom - izjavio je Feni predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Navodi da su obavijestili nadležne institucije, te pozvali sve one koji osjećaju potrebu da budu danas zajedno sa žrtavama u Srebrenici.

- Položili smo cvijeće i dogovorili se o daljim aktivnostima - kazao je Tahirović.

Kaže da je dogovoreno da se zatraži da se 9. januar u BiH i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska proglasi danom žalosti i da se tog dana oda počast ubijenim žrtvama.

Ključna uloga u BiH

- U ovoj godini pokušat ćemo izdejstvovati, da li preko nadležnih institucija u RS ili od međunarodnog faktora koji ima ključnu ulogu u BiH, da se 9. januar ubuduće obilježava kao dan žalosti u BiH i u entitetu RS, kako bi na taj način ukazali na određene činjenice koje je između ostalog i presudio i Međunarodni krivični sud za bivši Jugoslaviju - istakao je Tahirović.

Američka ambasada u BiH saopćila je, povodom obilježavanja 9. janaura koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, kako SAD očekuju da relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provedu istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom "dana Republike Srpske" devetog januara.

Iz ambasade napominju da je u više svojih presuda Ustavni sud BiH jasno istaknuo da je obilježavanje "dana RS“ devetog januara neustavno. Problem, kako navode, ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara.

Prema Krivičnom zakonu BiH, kako ističu, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo.

- Sjedinjene Države reagovale su i prije na antidaytonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće – poručili su iz Ambasade SAD u BiH u reakciji objavljenoj u povodu proslave neustavnog 9. januara kao "dana RS“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.